Австралийски физик допуска, че времето не съществува – а Айнщайн може и да греши


Докато не можем да дадем ясно обяснение как възниква времето, не е ясно дали можем да твърдим, че то съществува, отбелязва Сам Барън.

Времето вече няма място в новите формули, предназначени да обединят квантовата механика и теорията на относителността.

Физици смятат, че времето може изобщо да не съществува и това открива нови възможности, към които трябва да се отнасяме сериозно, пише SciTechDaily.

„Физиката е в криза. През миналия век ние обяснявахме Вселената с две изключително успешни теории: общата теория на относителността и квантовата механика“, казва физикът от Австралийския католически университет Сам Барън, автор на новата книга „Извън времето“. По думите му квантовата механика успешно описва как работи всичко в невероятно малкия свят на частиците и техните взаимодействия.

На свой ред общата теория на относителността описва общата картина на гравитацията и това, как се движат обектите. Двете теории са достатъчно добри сами по себе си, но и в много отношения си противоречат.

Учени са на мнение, че двете теории трябва да бъдат заменени от нова обща теория. Става дума за теорията за квантова гравитация, която може да ги замени и да съхрани успеха и на двете. Новата теория трябва да обясни как работи гравитацията в миниатюрен мащаб.

Времето в квантовата гравитация

Но създаването на нова теория на квантовата гравитация е изключително сложна задача. Един от тези опити е теорията на струните. Тя заменя частиците със струни, вибриращи в 11 измерения. Тази теория обаче се сблъсква с някои трудности.

Тя описва Вселена, подобна на нашата, но не предоставя никакви ясни предсказания, които да може да се проверят експериментално. По такъв начин теорията на струните не може нито да се потвърди, нито да се опровергае.

Затова през 1990-те години повечето физици се отказват от струнната теория и предлагат редица нови подходи. Най-известната е квантовата примкова гравитация, която казва, че тъканта на пространство-времето е съставена от мрежа от много малки дискретни фрагменти, с други думи, „примки“. Една от особеностите на квантовата примкова гравитация е премахването на времето.

Примковата квантова гравитация не е единствената теория, която изключва времето.

Редица други подходи също премахват времето като основен аспект на реалността. Ако приемем, че една от тези теории се окаже вярна, как ще живеем без време? Във физичните теории няма маси, столове и дори хора и въпреки това ние все още приемаме, че всичко това съществува.

Знаем отлично, че всичко изброено се състои от фундаментални частици, но и представа си нямаме от какво може да се „състои“ времето. Докато не можем да дадем ясно обяснение как възниква времето, не е ясно дали можем да твърдим, че то съществува, отбелязва физикът. Според него въз основа на подобни изводи времето може да не съществува в нито една от наличните теории.

Да живееш в свят без време, изглежда нереално. Цялото ни съществуване е изградено около времето. Хората са свикнали да планират бъдещето си в светлината на това, което знаят за миналото. Ние считаме себе си за индивиди отчасти защото можем да планираме действия, които ще доведат до промени в бъдещето.

Morkadis

Но какъв е смисълът да променяме бъдещето, ако то не съществува? По думите му откритието, че времето не съществува, изглежда, може да спре целия свят. Но изход все пак има. Независимо че физиката може да премахне времето, теориите оставят причинно-следствената връзка непокътната.

По такъв начин физиката казва, че причинността, а не времето, се явява основна характеристика на нашата Вселена, смятат Барън и двама съавтори на новата книга. „Смятаме, че откритието, че времето не съществува, може да няма голямо влияние върху живота ни, дори когато тласка физиката към нова ера“, обобщава Барън.

източник: blitz.bg

Вижте още:

10 факта, които ще преобърнат представата ви за време

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

В квантовия свят времето вероятно не тече само в една посока

Изчезналият влак, който се рее във времето и пространството

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.