Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Независимо дали става дума за Адел, или сте по-скоро дама на класическата симфонична музика, ние всички сме изпитали чувството, когато някое парче музика, е толкова добро, че ни побиват тръпки.

И така, защо получаваме такова усещане, че ни побиват тръпки по гръбнака, а космите на ръцете ни настръхват?

Е, този опит се нарича внезапно силно чувство на вълнение или страх – тръпка; въпреки че е бил наречен и “кожен оргазъм” от някои изследователи. Учените го обясняват като еволюционно наследство от ранните ни предци,които се топлели чрез задържане на слой топлина в (много по-косматата) си кожата.

Настръхването след бърза промяна на температурата повдига и после сваля тези косми, като възстановява този слой топлина.

За щастие ние вече имаме дрехи вместо косми, които да ни топлят, но физиологичният отговор все още е в сила – по принцип ние сме готови да произведем тези ” тръпки” като реакция на някакъв стимул, разликата е, че днес това е по-скоро красотата на изкуството или природата, а не промяната на температурата, която ги подтиква да настъпят.

Изследванията показват също, че онези, които получават такива тръпки, могат да имат уникален мозък. Изследванията на университета в Юта установили, че тъй като не всеки получава тези усещания, ако ги имате, това означава, че може да имате способността да изпитвате силни емоции.

“Ние открихме, че хората, които често получават тръпки от музика, имат повече влакна, свързващи слуховата кора с тези емоционални чувства и емоционални състояния на обработка”, казва студентът Мат Сач, който работи върху изследването “Връзките в мозъка отразяват човешките, естетически реакции към музиката.”

Не е изненадващо, че хората, които притежават тази черта, оценяват красотата и природата повече от другите, имат необичайно активно въображение и наистина се ангажират с музиката, която слушат.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Музиката прави чудеса с тялото ни! Може да доведе дори до…

Феноменът на астралната музика

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Музика може да лекува хората с епилепсия

Музиката е най-добрата тренировка за мозъка

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.