Амелия Еърхарт: Живот в небесата

Краят на „Кралицата на въздуха” е обвит в мистерия, пише spisanie8.bg

Амелия Еърхарт е един от символите в женската авиация и авиацията въобще. Тя завоюва множество световни рекорди в летенето и става известна като „Кралицата на въздуха“. Историята й е вдъхновяваща, а краят й е обвит в мистерия и неизвестност.

Амелия Еърхарт или просто Мили, както галено я наричат близките й, се ражда на 24 юли 1897 г. в щата Канзас, САЩ.  До тийнейджърските си години бъдещата авиаторка се обучава вкъщи от своята майка, баба и гувернантка. Майката й – Еми, от малка й дава пример за това какво значи да си смел. Тя е първата жена, изкачила Пайкс Пийк в САЩ, с внушителната височина от 4300 м.

В края на Първата световна война, виждайки завръщането на ранените войници, Амелия Еърхарт решава да стане медицинска сестра. През 1918 г. с нахлуването на Испанския грип и докато лекува болните, самата тя става жертва на заразата.

През същата година посещава авиошоу с ефектни демонстрации на пилот от войната и се запалва по идеята тя самата да полети в небесата. Започва вдъхновяващия си живот на летец във време, когато жените авиатори са изключителна рядкост. Първият й полет е през 1920 г., когато тя е 23-годишна.

Шест месеца по-късно Амелия Еърхарт купува първия си самолет, който струва 2 хиляди долара и който кръщава галено Канарчето. Начинаещата авиаторка успява да издигне самолета си до 14 хил. фута височина, с което поставя световен рекорд за жените летци.

През 20-те години на миналия век Америка е покосена от тежка финансова криза. Парите са кът и Амелия е принудена да продаде своето Канарче и да започне работа като учител и социален работник. Същевременно започва да пише статии за няколко американски печатни издания, свързани с авиацията.

Появява се предложение, на което жадната за приключения дама не може да откаже. Попитана е дали би искала да прелети над Атлантика. Тя, разбира се, приема и се отправя на дълго пътешествие с двама свои колеги – мъже. Но да бъде просто придружител не й стига. Еърхарт решава да повтори опита, този път сама.

Това се случва през 1932 г. Всичко се нарежда точно така, както си го е пожелава, и тя става първата жена прелетяла сама през Атлантическия океан. Полетът продължава цели 15 часа и се смята за най-голямото постижение на Еърхарт. По-рано (през 1928 г.) прави полет сама и до Северна Америка и обратно. Както вероятно се досещате, тя е първата жена, която осъществява такъв.

Безстрашната Амелия постепенно опитомява небесната шир. Тя става първия човек, летял сам от Хавайските острови до Калифорния, от Лос Анджелис до Мексико сити, от Мексико сити до Ню Йорк и още много дестинации, непрелитани до момента. Тя се превръща в истинска знаменитост, а американската преса започва да я нарича „Кралицата на въздуха“.

През 1931 г. смелата авиаторка се жени за Джордж Путнам, с когото се запознава две години по-рано. По това време той е женен, но се развежда, за да мине отново под венчилото с новата си избраница – Амелия Еърхарт, в която е безумно влюбен. В деня на сватбата тя изпраща писмо по куриер до него, в което пише:

„Трябва да разбереш, че нито ти трябва да спазваш средновековните норми за преданост към мен, нито аз се чувствам обвързана с тях“.

Без граници в небето и без граници в любовта. Но това далеч не означава безразборни връзки и разврат. А просто, че всеки от партньорите сам поема отговорността за своите действия и отношението си към другия. Тя гледа либерално на брака и в този контекст – отказва да смени фамилното си име. През същата година Еърхарт поставя нов световен рекорд. Този път за височинно издигане – достига 18 415 фута.

Morkadis

Смелата авиаторка става фигура, на която всички се възхищават и почти няма човек, който да не е чувал за нея и подвизите й в небето. Тя се превръща в една от най-известните жени пилоти в съвременния свят, такава остава и до днес в историята на авиацията.

Последният полет на Амелия Еърхарт трябва да е околосветски. Той щял да бъде най-дългият такъв – 47 хил. км. Това означава нов рекорд, записан на сметката на легендарната авиаторка. Обиколката започва на 20 юни 1937 г. Всичко върви по план до 2 юли. Амелия и вторият пилот – Фред Нунан, са само на 11 хил. км. от крайната си цел, когато самолетът им изчезва мистериозно над Тихия океан. Това е един от най-загадъчните случаи в историята на авиацията, който остава неразрешен и до днес.

Въпреки мащабните издирвателни операции на американското правителство и лично на Путнам, който не може да се примири с неизвестността и не се отказва да търси своята любима, резултат няма. Щателно са претърсени всички острови в Тихия океан, над които е летял самолетът на Амелия Еърхарт, но останки от него така и не са намерени. Не са открити и телата на пилотите.

Преди фаталното излитане Амелия Еърхарт пише в писмо до съпруга си. Ето и част от него:

„Моля те, разбери, че съм съвсем наясно с рисковете. Искам да го направя, защото искам да го направя. Жените, също като мъжете, трябва да опитват да постигнат невъзможното. Когато се провалят, техният провал трябва да служи като предизвикателство за останалите“.

Има много хипотези за това какво всъщност се е случило с изчезналия самолет и неговите навигатори. Основната сред тях е, че горивото на летателния апарат е свършило и той е паднал някъде из дълбините на океана. Според друга самолетът се е разбил и е паднал край остров Гарднър. Някои по-смели предположения стигат дори до там, че самолетът се е разбил край архипелага Сайпан, Еърхарт и спътникът й са хванати живи в плен и след това са екзекутирани от местното население.

Каквато и да е истината, едно е сигурно – примерът и постиженията на Амелия Еърхарт са записани със златни букви в историята на авиацията. Те са вдъхновили много други жени да се докоснат и да овладеят въздушното пространство, стремейки се да достигнат и дори да подобрят рекордите на Еърхарт. Колкото до нейното изчезване – какъв по-логичен начин да си отиде от този свят?

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Нещастието да се родиш жена в миналото

Ан Грийн – жената, която оцелява след екзекуцията си

Вера Аткинс – най-влиятелната жена в историята на световния шпионаж

Жената, преживяла корабокрушенията на Титаник, Британик и Олимпик

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.