Археологичен робот откри странни символи в Хеопсовата пирамида

secretchamber.jpgСпециален робот, използван от археолози, е успял да направи уникални снимки в тайна камера, намираща се в Хеопсовата пирамида. Снимките разкриват за първи път от 4 500 години насам какво има в тайното помещение.

Пирамидата на Хеопс е позната още като Великата пирамида и Голямата пирамида. Намира се в египетския град Гиза. Тя е единственото от Седемте чудеса на света, което е запазено и до днес. Пирамидата все още съдържа много неразкрити тайни, а последното откритие само породи нови въпроси, тъй като на снимките има символи, които са напълно непознати на учените, предава Gizmodo.

Археологичният робот е достигнал до тайна камера, на пода на която има мистериозни символи, които към момента не могат да бъдат идентифицирани от учените. Това, което е сигурно за учените е, че символите не изобразяват египетски йероглифи.


До тайната камера, където е бил роботът, се стига с помощта на 63-метров тесен тунел, който тръгва от камерата на кралицата и се изкачва нагоре. Самата пирамида е висока около 139 метра и е съставена от 2.3 милиона каменни блока.

Освен мистериозни символи по пода, в новооткритата тайна камера има и странни метални щифтове, които са вградени в един от блокиращите каменни блокове. Археолозите предполагат, че зад първия блокиращ блок има още един. До момента в камерата не са открити други интересни обекти за изследване.

Остава открит въпросът, след като сега за проучванията се използват роботи, над кого трябва да увисне проклятието на фараона? Кой трябва да стане обект на древните египетски проклятия?

инфо: kaldata.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.