Археолози на път да разкрият загадката на китайските теракотени воини

73D модели на уши позволиха на археолозите да разберат явяват ли се статуите портрети на реални жители на Древен Китай.

Група археолози от Лондонския университетски колеж направиха 3D модели на ушите на воините от Теракотената армия, която съпровожда гробницата на китайския император Цин Шихуан.

Изследването трябвало да отговори на въпрос, който отдавна вълнува учените – действително ли всеки от почти 8-хилядите теракотени воини е „излят по калъп“, или те са сглобени от отделни детайли като конструктор.

Съдебната медицина сочи, че ушите при различните хора силно се различават по форма. Те може да се използват за идентификация на личността като отпечатъците на пръстите. Археолозите направили 3D модел на лявото ухо на 30 статуи.


Те били заснети от различни ракурси, а след това създали модели на ушите и измерили повърхността на всяко. Статистическият анализ показал, че в тази извадка нямало две еднакви уши. При това степента на изменчивост била близка до тази, която се наблюдава у живите хора.

Съдейки по тези измервания, Теракотената армия прилича на серия портрети на реални воини, казва археологът Маркос Мартиньон-Торес.

Археолозите подчертават, че това са предварителните резултати от изследването. По-точна информация може да се получи, ако се увеличи извадката. Освен това на анализ ще бъдат подложени и лицата на теракотените воини.

Император Цин Шихуан (259–210 г. пр.н.е.) е смятан за обединител и реформатор на Древния Китай. Той е въвел единно законодателство, унифицирал писмеността, системата от мерки и паричните единици. При него било завършено строителството на Великата китайска стена.

Теракотената армия е открита през 1974 г. случайно. Около 8000 воини трябвало да съпровождат императора в задгробния живот. Повече от 30 години отишли за строителството на гробницата. Смята се, че съоръжението е изисквало повече от 700 000 души работна ръка.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ТЕРАКОТЕНАТА АРМИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.