Археолози откриха вероятния дом на Исус в Назарет

5

Британският учен Кен Дарк обяви откриването на древен дом в Назарет, където според него е прекарал детството си Исус Христос.

Като ориентир за разкопките послужил древен текст, написан през 670 г. – „За светите места“. Този документ съдържа описание на местността и карта, където следва да се търси домът на Исус.

Уникалните данни били записани от ирландския абат Адамнан със словата на франкския епископ Аркулф, който прекарал много време на Светата земя. В древния текст се съобщават специални параметри за търсенето на дома – той е разположен под голяма византийска църква между две гробници близо до църквата „Благовещение“.

Разкопките се провеждали на територията на манастира на сестрите в Назарет, който съответства на описанията и картата. В хода на работата археолозите открили две гробници, а между тях – скромен дом от I век: стаите и стълбите били издялани от варовикови скали в самия хълм.

Еврейските семейства обикновено строели жилища от варовик, тъй като вярвали, че този материал не може да е нечист. В дома са се съхранили входната врата и част от пода. Учените установили, че това жилище е било украсено с мозайка във византийския период и очевидно е било почитано от местните жители.

4

„Положихме големи усилия, за да се доберем до останките на това здание – разказва Кен Дарк пред изданието Mail Online. – Дали това е домът на Христа? По археологически признаци това не може да се каже. От друга страна, няма причини да се твърди, че тази идентификация не е вярна. Двете гробници и домът са били украсени с мозайки във византийския период и ние смятаме, че те са имали специално значение, вероятно са почитани.“

В библейски източници се посочва, че Мария и Йосиф са живели в Назарет, когато архангел Гавриил донесъл вестта, че Мария ще роди Божия син. Предстои още работа, преди учените да потвърдят или опровергаят тази версия.

Екипът археолози под ръководството на Кен Дарк вече девет години провежда разкопки в Назарет. Те са открили съдове за приготвяне на храна, както и артефакти от варовик и фрагмент от вретено.

За това, че под женския манастир се крие дом, за първи път станало известно през 1880 г.: монахини случайно открили древни артефакти. За първи път разкопки тук са провеждани през 1936 г.

През 2009 г. друг екип археолози – от Управлението по древностите на Израел – открили жилище от I век и го взели за дома на Исус Христос, но така и не успели да съберат доказателства.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ДРЕВНА ГРОБНИЦА ПОДНЕСЕ УДИВИТЕЛНА НАХОДКА, СВЪРЗАНА С ИСУС ХРИСТОС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.