Археолози откриха в Сибир мумифицирано бебе на 1500 години

9

Мумия на бебе бе открита от археолози в планината Алтай в Сибир. Вероятно мумията се е запазила случайно, когато каменният ковчег е запечатан преди 1500 години, съобщи в. „Дейли мейл“.

Мумията е намерена край село Курай. Откритието може да разкрие тайни за народа, живял по онова време по тези земи, от който се смята, че произхожда Атила. От двете й страни са погребалните могили на двама възрастни, вероятно родителите на бебето. Те обаче не са мумифицирани. Каменният ковчег е запазил частично меки тъкани и части от кожен покров, в който е било увито бебето, но не и главата му.

Специалистите мислят, че детето е от булан-кобинската култура, от която произхождат древните хуни, предшественици на Атила. Смята се, че нейните корени са в пазирикската култура, чиито представители са обитавали Горен Алтай.

инфо: dnesplus.bg

Вижте още: 

МУМИЯТА НА ДВУГЛАВИЯ ГИГАНТ КАП ДУА – ЗАГАДКА БЕЗ ОТГОВОР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.