Археолози откриха защитен механизъм в Хеопсовата пирамида

pixabay.com

Египетските пирамиди продължават да бъдат една от темите, които винаги повдигат въпроси

Египетските пирамиди продължават да бъдат една от темите, които винаги повдигат въпроси. Учените обаче започват да отключват някои от най-старите и добре съхранявани тайни, пише Obekti.

В един от последните епизоди на The Science Channel египтологът Марк Лехнер разказва за поредица от вдлъбнатини, открити пред самата гробница на Хеопс в Хеопсовата пирамида.

Лехнер вярва, че строителите са изградили семпли защитни механизми – поредица от дебели гранитни блокове, които да запречват пътя към гробницата.

„Строителите на Хеопс са създали своеобразна защита срещу всеки, който иска да влезе в гробницата на фараона (в случай, че въобще стигне до нея)“, разказва египтологът.

“Тези вдлъбнатини и издатини не са декоративни, а са част от доста примитивна машина“, допълва той.

Вдлъбнатините са служили за насочването на гранитни плочи към входа, както и за поддържането им във вертикална позиция. Няколко други блокове е трябвало да се спуснат в самия проход и напълно да го блокират.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Тайнствената фигура на хуманоид над Теотиуаканската пирамида

Мистериозна пирамида в Габровско носи безсмъртие

Неземният обитател на Великата пирамида

Голямата пирамида в Гиза е създадена от извънземни, а не от хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.