Асеновата крепост

Асеновата крепост, някога носила името Петрич заради мястото, където е построена, днес представлява развалини на средновековна крепост с укрепената църква „Света Богородица Петричка“.

Асеновата крепост се намира в Родопите на 2 км от град Асеновград.

Разположена е върху естествен скален масив с площ от дванадесет декара и има стратегическо разположение. До крепостта се стига по панорамен път, който се отклонява само в началото на пътя Асеновград – Смолян. Три от страните на крепостта са недостъпни.

Датира още от времето на траките, които през V век пр.н.е. построили укрепление, а през IX век крепостта е преустроена от Византийската империя, за да охранява вратата на Беломорския проход. Първите писмени сведения за крепостта са от XI век и са получени от устава на построения през 1083 година Бачковски манастир. По това време, византийският военачалник Григорий Бакуриани създава манастира и му подарява калето Петрич и всички селища, които са на негова територия.

Днес мястото носи името на цар Иван Асен II, който през 1231 г. прави ремонт, за да я заздрави. Затова първоначално е наречена Цар Асеновата крепост, а намиращият се в подножието град Станимака е преименуван на Асеновград. Издълбаният в една скала на крепостта надпис гласи следното:

„В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град.“

По времето на римския император Юстиниан, крепостта е подновена с идеята да бъде една от 300-те крепости, където да може да се укрепят поданиците от славянски племена.

С течение на времето, първоначалната кула, която изградили византийците се разширила и около нея се обособили селата Стенимахос и Петрич. Постепенно крепостта се превърнала в самостоятелен стопански център, който имал не само администрация, но и военна власт и армия – това станало благодарение на факта, че била разположена в началото на проход, свързващ Тракия със Северна Гърция и Егейско море, и едновременно с това се намирала в богат земеделски район.

По време на Четвъртия кръстоносен поход през 1204 година, крепостта била превзета и е под владението на белгийския рицар Рене дьо Три. Цели тринадесет месеца, войските на българския цар Калоян нападат крепостта до появата на графа на Шампания Жофроа дьо Вилардуен, който спасява рицаря. През 1410 г. е разрушена от нахлуващите османски войски.

Асеновата крепост е най-често посещаваната забележителност около Асеновград.

Това, което прави крепостта толкова атрактивна са историческите находки от времето на траки, византийци, римляни, кръстоносци, българи и османци. Днес те се съхраняват в Историческия музей – Асеновград.

Една от най-изумителните части на крепостта е откритата под феодалния замък двуетажна църква „Св. Богородица Петричка”. Благодарение на писмените извори разбираме, че когато султан Баязид умрял през 1402 г. за престола му започнала война между двамата му сина – Сюлейман и Муса Кеседжи. Муса се укрепил в крепостта Петрич, но не успял да удържи фронта и се предал на брат си. Тогава крепостта била изцяло разрушена с цел предотвратяване на всички помисли за отцепване. Интересното е, че единствено крепостната църква „Св. Богородица Петричка” останала невредима.

Смята се, че първият етаж на църквата бил предвиден за костница, но така и не изпълнил тази си функция. Вторият етаж представлява самата църква със стенописи, датиращи от ХІІІ век. Точно църквата е най-впечатляващата забележителност на Асеновата крепост. Днес тя е достоен пример за средновековната християнска архитектура. Ако решите да направите екскурзия до Асеновград или Бачковския манастир, няма да съжалявате, ако посетите и храма.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Плочката от Градешница – най-древното писмо?

В крепостта Лютица са правели ракия още през 11-и век

Легендата за Момчил войвода и Момчиловата крепост

Самодиви пазят крепостта Трапезица във Велико Търново

Духове обитават прокълната крепост на цар Самуил

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.