Астероид с размерите на футболно игрище наближава Земята

Астероид с размерите на футболно игрище приближава Земята. Учените твърдят, че това е най-голямото небесно тяло, което минава толкова близо до планетата ни от век насам.

„Проследих орбитата на астероида. Не е опасен. За последните 3 години сме открили 150 астероида“, каза Веселка Радева, ръководител на Планетариума във ВВМУ, Варна, цитирана от Дарик. „Когато дадено небесно тяло мине между орбитата на Земята и Луната, има опасност Земята гравитационно да го придърпа. В близките дни няма вероятност астероиди да влязат в отсечката Земя – Луна“, каза още доц. Радева.

НАСА разглежда всеки космически обект, по-голям от 140 метра в диаметър, който се доближава до Земята като потенциално опасен. Учените имат информация за близо 20 000 подобни обекта в близост до Земята, като всяка седмица се откриват по 30 нови. Най-малко шест такива обекта годишно преминават покрай планетата ни, без обаче да я застрашават. В земната атмосфера навлизат основно малки космически обекти с размери под 10 метра в диаметър, като те изгарят при досега си нея.

инфо: actualno.com

Вижте още:

На Земята падат все повече астероиди

НАСА ще посети астероид с ценни метали на стойност 1 квинтилион долара

Удар с гигантски астероид е предизвикал 300 метрово цунами на Марс?

Астероидите са парчета от вече изчезнали планети

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.