А вие знаете ли легендата за мумията?

мумия

Това е доста зловещ процес, който включва отстраняване на мозъка през носа. След това се махат вътрешностите, казва Джон Джонсън от Египетското изследователско дружество, описвайки сложния процес на древната египетска мумификация. „След това тялото се изпича и се порива с масла“, продължава той, разказва Би Би Си, цитирано от Вести.

От намирането на гробницата на египетския фараон Тутанкамон са изминали 95 години, но загадките около нея не спират.

До голяма степен кинематографична измислица, легендата за мумията била вдъхновена от предполагаемото проклятие на Тутанкамон. Според вестникарски доклади в началото на 20-те години това води до смъртни случаи на няколко души, свързани с експедицията на британския археолог Хауърд Картър.

„Долината на царете“ от 1922 г., включително богатия финансов помощник лорд Карнарвон, който почина от заразена комарка през същата година.

Интересът на Холивуд към древния Египет се прокрадва именно след откриването на гробницата на Тутанкамон.
Истински хит става филмът „Мумията“ на Теренс Фишър през 1959 г.

Въпреки, че легендата за мумията дължи много на киното, романът на Джейн Лудън от 1827 г. „Мумията“ е първата история, която изследва идеята за възкресението от саркофага.

Тук задължително трябва да се спомене първото приключение на Спилбърг за Индиана Джоунс – „Похитителите на изчезналия кивот“ (1981).

„Повечето от този филм се основават на истински митове и истински легенди, въпреки че това е история за 3000-годишен ходещ говорещ труп“, твърди режисьорът на „Мумията“ и „Мумията се завръща“.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.