Байдън нареди разузнаването да проучи произхода на COVID-19

pixabay.com

Дори Антъни Фаучи вече не е убеден, че COVID-19 се е развил естествено

Американският президент Джо Байдън е наредил на разузнавателните агенции да разследват появата на COVID-19 на фона на нарастващите противоречия относно произхода на вируса. В изявление Байдън е поискал разузнавателните агенции на САЩ да „удвоят усилията си“ и да му докладват в рамките на 90 дни, съобщава Би Би Си (BBC).

COVID-19 беше открит за първи път в китайския град Ухан в края на 2019 г. Оттогава са потвърдени над 168 млн. случая в цял свят и е съобщено за поне 3,5 млн. смъртни случая.

Властите в Китай свързват ранните случаи на COVID-19 с пазар за морски дарове в Ухан, а редица учени вярват, че вирусът е предаден от животно на човек. Но напоследък редица съобщения в американските медии предполагат нарастване на доказателствата, че вирусът е излязъл от лаборатория в Китай.

Пекин осъди тези твърдения и заяви, че вместо това вирусът може да идва от американска лаборатория.

Защо Байдън прави това сега?

В изявление на Белия дом, публикувано в сряда, президентът Байдън казва, че е поискал доклад за произхода на вируса, след като е встъпил в длъжност, „включително дали е произлязъл от контакт на човек с животно или е плод на инцидент в лаборатория“.

След получаването на доклада този месец, Байдън е поискал „допълнителни последващи действия“. Държавният глава уточни, че към днешна дата разузнаването се е обединило около два вероятни сценария (предаване от животно на човек и лабораторен произход), но няма окончателно заключение по този въпрос.

Сега президентът помоли агенциите да „удвоят усилията си за събиране и анализ на информация, която може да ни доближи до окончателно заключение“, и да му докладва в рамките на 90 дни. Той поиска Конгресът да бъде „напълно информиран“ за работата.

Изявлението на Байдън идва в момент, когато CNN съобщи, че администрацията на президента е спряла разследването на държавния департамент за това дали вирусът може да е изтекъл от лаборатория в Ухан, считайки проучването за неефективно използване на ресурси.

Изтекъл ли е COVID-19 от лаборатория?

През март тази година СЗО публикува доклад, написан съвместно с китайски учени за произхода на CCOVID-19, казвайки, че шансовете той да е създаден в лаборатория са „изключително малко вероятни“. СЗО призна обаче, че е необходимо допълнително проучване.

Но въпросите продължават и последните доклади, приписвани на източници от американското разузнаване, казват, че трима членове на Института по вирусология в Ухан са били приети в болница през ноември 2019 г., няколко седмици преди Китай да признае първия случай на новата болест в общността.

Антъни Фаучи, главен медицински съветник на президента Байдън, твърди, че вярва, че вирусът е предаден от животни на хора, въпреки че този месец призна, че вече не е уверен, че COVID-19 се е развил естествено.

Morkadis

Разпореждането на президента Джо Байдън разузнаването на САЩ да увеличи усилията си за проучване на произхода на новия коронавирус е

сред централните теми в информационния поток и на коментарните страници в западните издания.

След месеци на омаловажаване на тази теория като несъществена, администрацията на Байдън отговаря както на вътрешния, така и на геополитическия интерес да бъде оказан натиск върху Китай, за да предостави прозрачна информация за появата на заразата, пише британското издание „Гардиън“. Британският вестник подчертава, че снощи Сенатът на САЩ е одобрил законопроект за разсекретяване на федерална информация за произхода на COVID-19.

Заглавието на в. „Лос Анджелис таймс“ по темата е „Теорията за изтичане от лабораторията в Ухан придобива нова перспектива със заповедта на Байдън да се определи произходът на коронавируса“. Американският ежедневник подчертава, че директивата на Байдън е рядко публично изявление във връзка с инициатива, която продължава да бъде класифицирана и усилва широко обсъжданите въпроси дали небрежност на учените в Ухан може да е изиграла роля за разпространяването на заразата.

„Лос Анджелис таймс“ пише, че служители на Държавния департамент са посетили лабораторията в Ухан през 2018 г. и след това са изпратили във Вашингтон паметни записки със

загриженост заради практики, които не са безопасни.

Вестникът изтъква, че обявеното от Байдън разпореждане идва в деликатен за Пекин момент, когато цял Китай се готви да чества през юли 100-годишнината на Китайската комунистическа партия – голямо събитие, което президентът Си Цзинпин очаква да лустроса неговия образ като възстановител и крепител на китайското величие.

Контролът върху начина, по който се говори за коронавируса, беше ключов за Си, за да циментира властта си през миналата година. Критици на реакцията на Китай към заразата и активисти, които документираха първите дни на COVID-19 в Ухан, бяха задържани, а онези, които загубиха близки по време на карантината, бяха притиснати да си мълчат, пише американското издание.

Друг американски вестник, „Вашингтон пост“, пише по темата, че някои демократи в Конгреса вече подкрепят призивите за създаване на разследваща комисия. Изданието обаче отбелязва също, че по-широко международно разследване срещу Китай може да се препъне в правото на вето, което има Пекин както в СЗО, така и в Съвета за сигурност на ООН.

„Вашингтон пост“ заключава, че може и никога да не се разбере как коронавирусът се е прехвърлил у хората,

и припомня, че учените още не са посочили какъв е произходът на щама на инфлуенцата, убил милиони хора през 1918 г. И въпреки че в продължение на месеци се спекулираше, че цибетките са били посредник при предаването през 2003 г. на коронавируса, причиняващ ТОРС (SARS), бяха нужни години, за да бъде потвърдено това. Едва през 2017 г. вирусът беше проследен обратно до прилепи. А коя е лабораторията, разрешила мистерията? Институтът по вируслогия в Ухан, пише „Вашингтон пост“.

източник: vesti.bg

Вижте още:

Петър Дънов предвидил коронавируса още през 1938 г., дал и рецептата за спасението

Пушачи и коронавирус: рискът от заразяване е по-малък според учени

Откриха мистериозен „ген в гена“ на коронавируса

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Лекар от Ухан призна: Да, криехме коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.