Бактериите формират вкусовете ни

микроби

Бактериите в стомашно-чревния тракт на човека формират вкусовете му.

Това установи екип изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско и от университетите в щатите Аризона и Ню Мексико.

Учените стигнали до извода, че микробите в червата, не просто изпълняват пасивна функция, спомагайки за усвояване на храните, но и влияят върху предпочитанията към храните и така принуждават човек да консумира определени продукти. Изследователите твърдят, че бактериите се различават по типа хранителни вещества, от които се нуждаят. За оцеляването на едни са необходими мазнини, а на други – захар.

Лабораторните проучвания показали също, че бактериалните клетки „си съперничат“ за храни и място в стомашно-чревния тракт. Те влияят върху избора на продукти, изпращайки сигнални молекули в тракта, който е свързан чрез блуждаеш нерв с основата на мозъка.

Чрез имунната, ендокринната и нервната системи тези молекули въздействат върху физиологическите и поведенческите реакции на човека. Микробите променят нервните сигнали, преминаващи по блуждаещия нерв и въздействат върху дейността на вкусовите рецептори. Те също така произвеждат токсини, които влошават самочувствието, или пък химически „стимулатори“, от които човек се чувства добре.

Опитите показали, че някои видове бактерии могат да повишат тревожността, докато използването на пробиотика с лактобактерията Casei повишава настроението дори сред онези, които са в най-потиснато състояние.

Според учените бактериите са манипулатор, но човек може и да им въздейства чрез промяна на диетата. Чрез биологично активни съставки може да се постигне оптимален баланс между бактериите, което е не е маловажно в борбата със затлъстяването.

В перспектива изследването на учените от трите университета може да стане част от проучване за раковите заболявания. Някои от бактериите в човешкия организъм причиняват рак на стомаха и други видове ракови заболявания.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

БАКТЕРИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО – ИЗТОЧНИК НА ЛЕКАРСТВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.