Безследно изчезнали във въздуха (част 1)


На 28 Септември 2008г. планинар открива личните документи на Стив Фосет в Сиера Невада, Калифорния. Няколко дни по-късно е открито и мястото на катастрофата. На 3 Ноември тест потвърждава, че костите открити там са на Фосет. 63-годишният милионер стана световно известен с множеството си световни рекорди. Той е първият човек обиколил сам света с балон и самолет и е първият летял в космоса с частен космически кораб.

Трудно е да си представим как нещо толкова голямо като самолет може просто да изчезне и да не остави никаква следа. Истината е, че това се случва и понякога самолетите и хората в тях никога не биват открити. Представяме ви историите на хора, които са изчезнали в небето и никога повече не са видени.

Шарл Нюнжесер

1

Шарл Йожен Жул Мари Нюнжесер е бил френски ас и приключенец, запомнен като съперник на Чарлз Линдберг. Нюнжесер бил известен пилот във Франция, на трето място в страната по спечелени битки по време на ПСВ. След войната той отива в САЩ, където пилотира самолети във филми като “The Dawn Patrol” от 1930г. Именно тогава му хрумва идеята да лети над Атлантическия океан.

Решен да реализира идеята си, той излита в опит да направи първия трансатлантически полет от Париж до Ню Йорк. С него в самолета Levasseur PL.8 бил неговият боен другар от войната Франсоа Коли. Той вече бил известен с полетите си над средиземноморието и заедно с друг негов приятел планирали да пресекат Атлантическия океан, но другаря му се контузил и Нюнжесер го заместил.

Двамата излитат от Париж на 8 Май 1927г. и самолетът им е видян за последно над Ирландия. Изчезването на Нюнжесер е една от най-големите загадки в историята на авиацията и се смята, че самолетът или се е изгубил някъде над океана, или се е разбил в Нюфаундленд или Мейн. Две седмици след опита на Нюнжесер и Коли, Чарлз Линдберг успешно прелита между Ню Йорк и Париж.

Сигизмунд Леваневски

2

Сигизмунд Леваневски е роден на 15 Май 1902г. в полско семейство в Санкт Петербург, Русия. Той участва в Октомврийската революция, а по-късно и в гражданската война като част от Червената армия. През 1925г. завършва военноморското авиационно училище в Севастопол и става военен пилот. Като такъв той извършва няколко големи полета. При един от тях на 13 Юли 1933г. Леваневски спасява американския пилот Джеймс Матерн, който направил принудително кацане в Анадир при опит да обиколи света.

През Април 1934г. Леваневски излита от импровизирана писта върху леда на Чукотско море и участва в успешна спасителна операция, спасявайки хора от потъналия параход Челюскин. Награден е със званието Герой на Съветския съюз за делата си. През 1935г. Леваневски завършва успешно първия си полет над Северния полюс, от Москва до Сан Франциско. Там е посрещнат като герой и на следващата година се връща обратно в Москва.

На 12 Август 1937г. заедно с 6-членен екипаж на борда на самолета Болховитинов DB-A, Леваневски излита от Москва за САЩ, отново през Северния полюс. На следващия ден времето се влошава и радио връзката със самолета прекъсва. След неуспешни опити за откриването им, всички членове на екипажа са обявени за мъртви. През Март 1999г. Денис Търстън от Анкъридж открива останки от самолет в залив Камден, между Прудхоу и Кактовик. Във вестниците се изписва, че това е самолета на Леваневски, но последвалите опити за повторно откриване на останките са неуспешни.

Сър Чарлз Кингсфорд Смит

3

Сър Чарлз Едуард Кингсфорд Смит е бил известен австралийски авиатор. През 1928г. той прави първия полет над Тихия океан, от САЩ до Австралия. По време на ПСВ той служи в Галиполи, където е свален и част от крака му е ампутиран. Въпреки това той продължава да лети в САЩ и Австралия.

На 31 Май 1928г. Смит и екипажа му излитат от Оукланд, Калифорния в опит да направят първия полет над Тихия океан до Австралия. Полетът трябвало да премине в три етапа. Първите 3800км. изминали за 27 часа и 25 минути и то сравнително спокойно. Тогава се насочили към Сува, Фиджи, на 5000км., които изминали за 34 часа и 30 минути. Това била трудната част, защото близо до Екватора попаднали в огромна гръмотевична буря. Накрая се насочили към Брисбейн и кацнали 20 часа по-късно. Датата била 9 Юни 1928г. а Смит прелетял близо 12000км. и е посрещнат от 25000 души като герой. Той прави също така първия непрекъснат полет през Австралия, първия полет между Австралия и Нова Зеландия и първия полет от Австралия до САЩ в посока изток. Поставя и рекорд от 10 дни и половина за полета си от Австралия до Лондон.

Кингсфорд Смит и Томи Петибридж летели през нощта от Сингапур за Алахабад, Индия в опита си да разбият рекорда на Чарлз Скот и Том Кемпбъл Блак, но изчезнали над Андаманско море в ранните часове на 8 Ноември 1935г.

18 месеца по-късно бирмански рибари откриват част от колесник в залив Мартабан, на югоизточния бряг на Бирма. Потвърдени е, че колесникът е от самолета на

Сър Иън Макинтош

Сър Иън Макинтош е бил британски писател, който е най-известен с телевизионните сериали “The Sandbaggers” и “Warship”. На 7 Юли 1979г. заедно със Сюзън Инсол и пилота си излитат от Анкъридж, Аляска за Кодиак. Двигателите на самолета отказват и се смята, че са се разбили в океана на около 70км. от бреговете на Кодиак. Два спасителни хеликоптера и бреговата охрана незабавно претърсват мястото, но не са открити никакви следи от самолета. Според слухове сър Иън Макинтош бил шпионин и изчезването му е свързано с това, но липсват доказателства в подкрепа на такива твърдения. Самолетът вероятно се е разбил в океана и е потънал заедно с тримата на борда.

инфо: http://iskamdaznam.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.