Бивш концентрационен лагер ще бъде превърнат в хотел в Черна гора

2

Строителна компания бе подложена на критики в Черна гора, след като реши да превърне остров, използван някога за концентрационен лагер, в луксозен хотел.

Местният парламент е дал одобрение за построяването на Mamula Resort, въпреки факта, че семействата на хората, които са били затворени там по време на Втората световна война са твърдо против строителството, информира Forbes.

Името на острова е Ластавица, а през 1853 г. австро-унгарския генерал Лазар Мамула построява там форт с цел отблъскването на военно нападение. През втората световна война италианският диктатор Бенито Мусолини превръща форта в концентрационен лагер, като има информации, че затворниците там са били измъчвани.

3

От 2 300-те души попаднали там в периода 1942 – 1943 г., 130 са били убити или са почнали от глад.

Днес островът е по-известен като Мамула, а местоположението му в Которския залив го прави красива дестинация. Островът е посещаван от туристи от години, които разучават тъмните му история и се наслаждават на разкриващите се гледки. Дори и на фона на плановете за построяване на спа, дансинг, ВИП зона, строителната компания е обещала да запази по-голяма част от историята на острова. “Ще направим музеи с най-добрия ресторант и най-добрия хотел в Средиземно море,” казва Самих Савирис, президент на Orascom Development.

4

Едни от най-страхотните хотели в света представляват стари сгради, използвани по нов начин. В Бруклин, Ню Йорк, например има стари фабрики, в които в момента се събират хипстъри, докато в Портланд има хотели, които преди това са били училища. Mamula Resort обаче може би ще е първият концентрационен лагер, превърнат в хотел.

5

инфо: profit.bg

Вижте още: 

НЕВЕРОЯТНИ ПЕЩЕРНИ КЪЩИ И ХОТЕЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.