Бойците в теракотената армия в Китай са истински хора?

През 1974 година петима китайски селяни попадат на невероятна находка, докато копаят кладенец на хълм в планината Лишан. Те откриват заровени в земята около осем хиляди войници, направени от теракота в естествени размери.

Тъй като град Сиан, до който е направено откритието, е столица на 11 китайски династии на древните императори, селяните се обаждат на археолозите.

След мащабни археологически дейности на бял свят излиза цялата внушителна находка. Тя се състои от 8215 човешки фигури на войници-пешаци в пълно бойно снаряжение, 130 на брой са бойните колесници, откритите коне от теракота са 520 и 150 са войниците от кавалерията. Те са наречени Теракотена армия и са една от големите китайски забележителности.

Теракотената армия – елемент от гробницата на първия китайски император Цин Шихуан

Откъде се е взела тази огромна армия и с каква цел е направена? Това са въпроси, които археолозите си задават.

Изводите на историците са, че тези фигури са елемент от цял погребален комплекс, принадлежащ на император Цин Шихуан, известен като един от най-успешните владетели на Китай, при когото започва строежа на Великата китайска стена. Той е човекът, обединил Китай. Управлението му започва през 210 година до 259 година преди Христа.

Предположенията са, че гробницата на самия император е някъде наблизо. Теракотената армия най-вероятно е създадена като помощник на императора в отвъдния живот, където той да построи по-велика империя от тази, която оставя на Земята.

Характеристика на теракотените войници

Войниците на императора от глина са в естествен ръст. Високи са от 185 до 195 сантиметра и всички гледат на изток, към царствата, които императорът вече е победил.

Всяка статуя е произведение на изкуството, направено с изумителна точност и майсторство. Не се повтарят еднакви лица. Между воините има китайци, монголи, уйгурски воини, воини от Тибет и други народностни групи. Всяка фигура е с различно облекло, дори с различен размер обувки.

Легендите гласят, че това са истински хора, погребани живи заедно със своя владетел. Твърди се, че сам императорът е посочил всички воини, които иска да го последват в задгробния свят.

Различните лица на войниците, точните форми, ръст и мащаб на човешкото тяло са факторите, които навеждат на мисълта, че са погребани живи хора. Това не е невъзможно и с оглед на факта, че император Цин е оставил име в историята на суров и безкомпромисен владетел, за когото ще е естествено най-добрите му бойци да останат на разположение завинаги.

Как са направени теракотените войници?

Morkadis

Изработените от теракота войници са изпечени в огромни по размера си пещи при над хиляда градуса температура.

В последните години учените, изследващи теракотените фигури, откриват 32 вида цветен прашец върху тях. По прашеца се стига до извода, че фигурите са правени на различни места.

По разпостранението на растенията, чийто прашец е открит на фигурите, се установява, че конете от теракота са направени близо до гробницата, от материал, който се намира в околността. Статуите на войниците са правени далече от гробницата, а след това са пренесени на мястото.

Днес теракотените воини са част от световното културно наследство.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

10 исторически паметника, чиито загадки остават мистерия и до днес

Откачените начини, по които обикновени хора попаднаха на епохални открития

Древни гърци изработили Теракотената армия

Висящите погребения в Китай 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.