Британските тайни за НЛО

нло

Преди 10 години британското военно министерство разсекрети документи, които показват, че внимателно е изучавало всеки сигнал за неидентифициран летящ обект.

И до днес част от разсекретените документи пораждат повече въпроси отколкото отговори.

Предполага се, че голяма част от архивите са били унищожени, преди да станат публично достояние.

Никога преди тоа британското военно министерство не е отивало толкова далече в разкриването на причастността си към разследването на феномена на НЛО, както при публикуването на документите, разсекретени по Закона за свободата на информацията.

Публикуваните сведения разкриват, че властите дълго са се опитвали да унищожат информацията в документите, предадени на Държавния архив в съответствие с „30-годишното правило“.

Това показва колко голям е бил интересът на военното министерство към всички сигнали за НЛО.

А най-голямата тайна е съществуването на тайно подразделение за НЛО към разузнавателното управление на ведомството с кодово название DI55.

Документите бяха огласени след искане, изпратено в съответствие със Закона за свобода на информацията, от преподавателя по журналистика в университета „Холъм“ в Шефилд Дейвид Кларк и неговия колега Анди Робъртс.

„Предоставените документи не съобщават нищо за НЛО, но показват активността, с която Министерството на отбраната е криело интереса на разузнавателните служби по дадения въпрос“, казва д-р Кларк.

Ловът на тези документи започва след искането, подадено през 1976 г. от любителя уфолог Джулиан Хенеси.

Той настоява да получи достъп до документите на военното министерство за наблюденията на НЛО, но искът му е отхвърлен.

През 1983 г. заради грешка на чиновник списъкът на адресатите, в който присъства DI55, не бе иззет от огласените документи, свързани с НЛО, така че уфолозите започнаха да задават въпроси.

„Естествено оттогава хората започнаха живо да се интересуват какво е това DI55, с какво се занимава тази организация и доколко тя е свързана със случващото се“, казва д-р Кларк.

Най-накрая DI55 реши да разкрие пред обществото истината за своята дейност.

Morkadis

„Настойчивостта, с която те унищожаваха всякакво споменаване на водещата роля на разузнавателното управление в разследването, ни кара да предполагаме, че са имали какво да крият“, смята доктор Кларк.

По-късно ролята на DI55 бе пространно описана в доклад, публикуван от Кларк през май и предоставен на редакцията на вестник „Гардиън“.

В документа от 500 страници са събрани всички сведения, известни на подразделението за НЛО, или, както предпочитат да ги наричат във военното министерство, за „неидентифицирани атмосферни явления“.

В тях има над 10 000 свидетелства на очевидци.

Съобщава се, че съществуването на НЛО е неоспоримо, но повечето наблюдения се обясняват с „възпламенявания на плазмата“, произтичащи при „сходни климатични условия вкупом с висока магнитна активност“, или метеоритни дъждове.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Знаменитости разказват за срещи с НЛО

Мистерията с НЛО в миньорското градче Далнегорск (видео)

The New York Times: До 2012 г. Пентагонът разследваше НЛО

НЛО-то над Петрозаводск, което променя Брежнев

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.