Български и македонски учени откриха останки на животно на 8 млн. години

 

мастодонт

Учени от България и Македония откриха скелетни останки от мастодонт – огромно животно, живяло преди 8 милиона години.

Палеонтолозите са открили останките в находище на територията на Македония, в Долни Дисан. Там учените търсели останки на грекопитек.

Експедицията е по инициатива на Българската академия на науките (БАН), но тази година се финансира от министерството на културата на Македония, предаде БНТ.

Учените отдавна знаели за това находище. Преди 8 милиона години на мястото е текла пълноводна река и растителността е била саванна, подобна на тази в Африка.

Находка е голям успех за учените, разкри за news.bg проф. Николай Спасов.

Ръководителят на палеонтологичната експедиция проф. Николай Спасов от природо-научния музей на БАН заяви, че днес останката днес е камък, фосил, но преди някога е била слонова кост. „Това е бивникът на животното. То наистина е като дънер на дърво, грамадно животно. Това е мастодонт от рода Херлофодон, едно наистина гигантско животно.“

Choerolophodon pentelici – огромно животно, високо поне 3 метра и дълго около 7 метра. Преди 8 млн. години животното е обитавало доста голяма територия – от Иран до Балканите. До този момент обаче учените са откривали само единични кости от череп.

Палеонтологът доц. Георги Марков заяви, че за първи път се откриват кости от скелета на животното, за които със сигурност се знае, че принадлежат на този вид.

Разкопките в района продължават.

инфо: news.bg

Вижте още:

Каква е причината за бързото развитие на човешкия интелект?

Алуминиев клин на 11 000 години?

Хора в ерата на динозаврите?

Откриха зъб на мастодонт в кутия за благотворителност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.