Бялата пустиня: извънземен свят отвъд пирамидите

Снимка: pochivkablitz.bg

Египет е известен най-много с Хеопсовата пирамида в Гиза и със своите луксозни курорти на Средиземно и Червено море.

Често, обаче, най-великолепната гледка в страната бива пренебрегната.

Тя може да бъде открита в Национален парк Бяла пустиня. Защитената територия в падината Фарафра в Западен Египет е истинско съкровище и природно чудо.

Снимка: pochivkablitz.bg

Хората, пътуващи по тази странна земя, често имат чувството, че са попаднали на друга планета, въпреки че са само на пет часа с кола от Кайро, съобщава Си Ен Ен.

Пътуванията до Западната пустиня на Египет стават все по-популярни сред местните и чужди туристи. Там те често се отдават на занимания като разбиване на дюни, каране на сърф по пясъка, колоездене и каране на каяк в близкия оазис Бахария.

Снимка: pochivkablitz.bg

„Бялата пустиня е много по-различна от което и да е друго място на планетата. Веднъж опитали приключенския туризъм тук, те се връщат отново с приятелите си. За да могат и те да го преживеят“, казва Зиад Омран, съосновател на приключенска туристическа компания.

Пътуването до Бялата пустиня обикновено започва със спирка на място, което е пълна нейна противоположност – Черната пустиня. Тя се отличава с безброй уникални планински вериги. Всяка от тях е покрита с черни камъни, изхвърлени от вулкани преди милиони години, които дават и името на пустинята.

Снимка: pochivkablitz.bg

След изкачване на някой от върховете става ясно, че целият район е лишен от признаци на живот, с изключение на единствения път, който се простира в далечината. Това, обаче, не е пътят, който води до Бялата пустиня.

Стигането до парка изисква съсипването на гумите на джип 4х4 и преминаването през дюни в пустинята под странни ъгли. Карането на зиг-заг и спускането по дюните е спиращо дъха преживяване, което отстъпва единствено на гледката, която се открива към Бялата пустиня.

Снимка: pochivkablitz.bg

Секунди след като пристигнете там, в главата ви изникват безброй въпроси, свързани с мистериозния ѝ произход и зловещата ѝ красота. Направо не е за вярване, че това място някога е било море или океан и че единственото останало свидетелство за това са няколко калцирани варовикови скали, изваяни с времето от вятъра и пясъка.

Morkadis

Тези абстрактни варовикови форми сякаш променят цвета си в зависимост от това коя част на деня е – от ослепително бяло към кремаво до златисто-кафяво.

Между масивните скални формаци в долината Агабат се намира мек пясъчен хълм, идеален за каране на пясъчен борд. По-труден за завои и по-бавен от спускането по сняг, този „спорт“ все пак носи достатъчно тръпка на желаещите да опитат. Единственият минус е, че няма лифт и катеренето по хълма е доста изтощително.

Снимка: pochivkablitz.bg

Когато слънцето залезе, пустинята напомня на всички, че това е земя на крайности и с всеки изминал час след залеза трябва да се облекат няколко допълнителни слоя дрехи.

След като вдигнат лагер, местните бедуини приготвят на посетителите автентична традиционна вечеря на огън. Екзотичният аромат на храна често привлича вниманието на някои от другите малобройни обитатели на пустинята – фенеките, известни още като пустинни лисици.

Заради липсата на каквито и да било светлини през нощта, гледката към звездите през нощта е изключително ясна. Мястото е едно от най-подходящите на планетата за наблюдение на Млечния път в цялата му прелест.

Снимка: pochivkablitz.bg

Когато се появи луната, ярката светлина се отразява в скалистите повърхности и им дава синкав оттенък, който осветява парка. Изследователите през нощта трябва да бъдат много внимателни и да си носят фенерчета, защото много лесно могат да се изгубят.

Сутринта изгряващото слънце може да събуди и най-дълбоко заспалите, преди да си тръгнете си струва да се разходите до една от най-ценните скулптури в парка, известна заради формата си като Пилето и Гъбата.

След като напуснат парка, повечето посетители пътуват около час до оазиса Бахария. Сред популярните атракции там е изкачването на Английската планина, наречена така заради останките от британски военен пост от Първата световна война.

От върха се открива великолепна 360-градусова гледка над целия оазис, включително гъстите гори от ф урми и маслинови дървета. Там има и предизвикателен маршрут за ентусиастите по планинско колоездене.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Отровената румънска долина и селото, заличено по волята на Чаушеску

Къде ли не живеят хората: Най-странните селища в света

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

Черният град, обитаван от духовете на безмилостно изклани войници

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.