Величественият Маяпан

Посещавайки Мексико, туристите неизменно се отправят към Чичен Ица, едно от новите седем чудеса на света, или разположения в гъста джунгла Ушмал. Но има и трети древен град на маите, който е също толкова важен от историческа гледна точка – Маяпан.

В миналото той е бил част от т.нар. „Съюз на Маяпан”, представляващ обединение на трите големи града на маите – Чичен Ица, Ушмаl и Маяпан. Маяпан обаче продължил да процъфтява дори след упадъка и изоставянето на другите два. Ако посетите този важен археологически обект, може би ще забележите невероятната прилика на сградите с тези в Чичен Ица. Причината е, че основополжниците на Маяпан са изселници именно от Чичен Ица.

Древният град Маяпан не е част от популярните туристически маршрути и се намира на над два часа път от Канкун, най-големия курорт в страната. Това обяснява по-малката му популярност в сравнение с другите градове на маите на полуостров Юкатан. От друга страна, до Маяпан може да се стигне лесно, тръгвайки от Мерида, най-големия град на полуострова.

Фактът, че невероятните сгради в Маяпан тънат в забрава, до известна степен се дължи и на липсата на традиционното посрещане към туристите – в близост няма магазин за сувенири, банкомат, или дори асфалтиран път, който да води към портата. Тя, от своя страна, представлява обикновена телена мрежа. Затова пък входната такса е 35 песо – едва една пета от тази в Чичен Ица или Ушмал. Няма ги и неизменните „туристически водачи” със сламени шапки, непрестанно предлагащи услугите си в замяна на 600 песо. Не, пред Маяпан има само павилион, откъдето можете да си закупите билет и евентуално да напишете нещо в книгата за посетители. Ако имате късмет, ентусиазиран младеж на име Ерик ще ви разведе наоколо (безплатно) и ще ви съпроводи до върха на главната пирамида, споделяйки интересни факти за историята на града. Ерик е работил с археолози по време на реставрацията на местните находки, и може да ви даде информация, която не бихте открили в пътеводител.

Местните атракции включват Манастирския път, който води началото си от съседни градове, и църква, на чиято фасада може да се види типично за маите каменоделие. По средата на града има естествена яма, образувана при срутване на варовиковия пласт. Такива ями са типични за полуостров Юкатан и в миналото маите са ги използвали при жертвоприношения.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Мистерии: Древните самолети на инките

Учени разкриха тайната на смъртоносно проклятие на мумиите на инките

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Любител археолог е открил ключът за създаване на машина на времето в календара на маите

20 от най-прекрасните места, защитени от ЮНЕСКО

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.