Вече произвеждат кислород на Марс

pixabay.com

Един малък инструмент, малко по-голям от куфарче, вече надеждно изпомпва кислород от марсианската атмосфера, съобщава „Сайънс Алерт“.

Марсианската атмосфера в сегашното си състояние изобщо не е подходяща за земляните. Тя е над 100 пъти по-рядка от земната и се състои предимно от въглероден диоксид. Всеки човек, който се опита да диша, скоро ще се окаже, че изобщо не може, информира Дарик.

Това е първата демонстрация на преработката на ресурси на място за човешка употреба на друга планета – създавайки възможност за генериране на въздух за дишане за човешка мисия до Червената планета.

Нарича се MOXIE („Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization (ISRU) Experiment“) и инсталиран в търбуха на марсохода на НАСА „Perseverance“, той използва процес, наречен електролиза, за да раздели марсианския въглероден диоксид на въглероден оксид и кислород.

Между февруари 2021 г., когато „Perseverance“ кацна, и края на 2021 г. MOXIE произведе кислород седем пъти – и ще продължи да го прави, казват изследователите.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.