Вечният въпрос, тормозещ физиците: Защо пространството е триизмерно?

холограма

На вас може и да не ви е хрумвало да си зададете въпроса защо пространството е триизмерно, но това е въпрос, който отдавна занимава философите, физиците и математиците.

Сега една новa идея по проблема, която комбинира квантова физика с математическата теория на възлите, може би успява не само да предложи обяснение за магическото число 3, но и да ни даде идея за това, което е причинило колосалното разширение и растеж на Вселената микросекунди след Големия взрив.

Физици са изследвали уникалността на числото 3 за броя на пространствените измерения и са открили много обещаващ кандидат за решение, който наричат “възлова инфлация”. Те използвали добре установения конструкт от теорията на електромагнетизма, “поточните тръби” и са установили, че моделът не просто коректно описва взаимодействия на частици на квантово ниво, но и намира оптималната си стабилност когато броя на измеренията е точно равен на 3.

Тогава и само тогава “възлите” от поточни тръби на квантово ниво са стабилни. Тръбите обясняват откъде е дошла и енергията за инфлацията след големия взрив: от мрежата на поточните тръби, която е съществувала тогава.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.