Видовден е, настъпва възмездие за грешните

видовден

На 15 юни се посреща Видовден и се вярва, че на този ден прегрешилите ги застига възмездие. Според народните вярвания днес се изпълняват ритуали за предпазване от градушка.

Празникът в народния фолклор е известен като Вида, тъй като се почитат братята Вартоломей и Елисей, представяни във фолклора като братята на Вида. Двамата братя са описвани като пакостници, които носят само беди, а светицата Вида ги следи и наказва за грешките.

За народната митология Вида е образът на възмездието, което винаги ни стига. Тя е страшният съд, който решава дали действията ни са били правилни или грешни.

Прието е на този ден хората да не се захващат със селскостопанска работа, за да не се разгневят светците и да не се изпратят градушки, които да съсипят реколтата. Видовден се празнува също за здраве на очите и защита от слепота.

Смята се, че това е един от най-древните европейски ритуали. Сутринта на Видовден хората мокрели очите си с роса, за да се предпазят от проблеми със зрението.
На днешния ден в миналото момите са гадаели за кого ще се омъжат. Сутринта ставали и измивали лицето и косите си с вода, след което засаждали 3 стръка от растението шавар, наречени с имената на момците, които харесват.
Вярвало се, че до края на годината ще се омъжат за момъка, чийто стрък е израснал най-високо. На този ден момите изнасяли чеиза си, за да бъде огледан от ергените.

Видовден се свързва и с култа към Слънцето и според поверията всеки трябва да стане рано сутринта, за да види изгрева. Вярвало се, че така ще бъдат здрави и весели до края на годината.

Днес имен ден празнуват хората с имена Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Видовден се отбелязва още в Сърбия, Черна гора, Хърватска, Босна и Херцеговина. На този ден те почитат езическото божество Виду и в навечерието на празника се палят огньове, а неженените ги прескачат, за да се задомят до края на годината.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Забавни български поверия, които никой чужденец няма да разбере

Суеверията по света и у нас: поверия и поличби, които задължително се спазват

Поверия, предсказващи, че ще срещнете любовта скоро

Народните поверия за растенията в двора, някои от тях носят смърт

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.