Вижте кои са Дахомейските амазонки – най-зловещите жени в историята

амазонки

Група жени, охраняващи южната част на Сахара, десетилетия наред са всявали ужас в своите врагове. Те се наричали Майките на народа, а в историята са останали като Дахомейските амазонки.

Тези жени са предизвквали истински ужас у европейските колонизатори. Смятани са за част от войската на кралство Дахомей, днешна република Бенин, и оттам идва името им.

Амазонките били известни и с липсата на милост към враговете си. За тях всяко сражение трябвало да завърши със смърт и затова обезглавявали противниците си.

В края на тяхното съществуване войската им съставяла около 25 000 души. Последната амазонка-воин от това племе умира през 1979 година в отдалечено село на старото кралство Дахомей.

Изследователите предполагат, че историята на Дахомейските амазонки е започнала през 17 век, като корпусът в началото е служел единствено за лов на слонове. Жените обаче успели да впечатлят краля със своята ловкост и не след дълго се превърнали в негови телохранители.

Само на Дахомейските амазонки било разрешено да остават навън след залез слънце.

В началото на 19 век обаче те се превръщат във функциониращи войници. Били избрани най-силните, здрави и смели жени, които преминавали военна подготовка и се превръщали в истински бойни машини.

Амазонките били бързи, безжалостни и способни да издържат на болка. Те се сражавали до смърт и можели да оцелеят 10 дни в джунглата, въоръжени само с едно мачете.

Като воини на крала обаче те нямали право да се омъжват и да раждат деца. Смятало се, че те са в официален брак с краля и по време на службата си давали обет за целомъдрие. Ако някоя от амазонките била хваната с мъж, я чакало смърт.

Те обричали живота си на дахомейското общество, но за сметка на това можели да зает ръководни постове, власт и влияние.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

4 забравени жени, управлявали света тайно

Нзинга – кралицата, която застава срещу търговците на роби

Morkadis

Учени доказаха, че жените воини при викингите не са легенда

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Чинг Ши: От развратница, до най-влиятелния пират в историята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.