Вимана – между реалността и митологията

Легендите и митовете на древните народи съдържат много изумителни твърдения, които звучат фантастично, но често са подкрепени и от научни факти. Една от тези изключително любопитни истории е за съществуването на вимана – летателен апарат, който древните народи познавали и използвали. В подкрепа на тези фантастични разкази са артефактите, открити при археологически разкопки.

За същността на тези летателни машини обаче може да се добие представа само от древните текстове.

В средата на ХІХ век в един от древните индийски храмове е намерен интересен античен текст, представляващ трактат, наречен Виманика Шастра. Датиран е от ІV век преди Христа, но е създаден на база на по-древни текстове.

Представлява описание на загадъчни летателни средства от древността, които наподобяват много представата за съвременните космически кораби. На санскрит вимана означава божествена колесница или движеща се на собствен ход небесна кола.

Според автора небесната колесница представлявала здраво съоръжение, което било устойчиво на повреди. Някои били плод на много напреднали технологии, защото можели да стават невидими, поглъщайки лъчите на слънцето, или го постигали, обвивайки се в газове.

Виманите имали способността да излитат вертикално като днешните хеликоптери, както и да се задържат във въздуха. Горивото, с което се задвижвали, било неизвестна днес течност.

В трактата са дадени указания как се използват виманите. Има описания на начините за превключване на двигателя, за да се премине от един вид енергия, примерно слънчева, в друга.

За вимани се говори в Махабхарата и Рамаяна – древните индийски епоси.

Явно летателните апарати в древността са били познато явление, защото и Платон говори за тях в текстовете, разказващи за Атлантида.

Други древни народи са оставили рисунки, които доказват, че те са познавали виманите. Нарисувани са летателни машини, както и хората, които ги управляват. На различни места по света са открити древни рисунки на летателни средства и хора със скафандри.

Рисунки в българската пещера Магура също подсказват, че древните ни предци са имали сериозни познания за Космоса, но дали са познавали вимана и дали са пътували с такива апарати, не може да докаже.

Ако се открие цял летателен апарат или част от него, това ще бъде безспорно доказателство, но засега такива находки не са намирани. Затова всичко е все още само предположения и митология.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Университетски учебник: Самолети и батерии са изобретени в Индия преди хилядолетия

Многобройни вселени и древни технологии в санскритските текстове

За НЛО се е споменавало още в древните индийски текстове

Изгубеният град Дварка – град, построен от Бог и нападнат от Вимана

Дисколетите на „Аненербе“

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.