Водата на Луната се е появила от слънчевия вятър

лунаФренски учени установиха, че водата в лунния грунт се е образувала от слънчевия вятър, а не е била занесена на земния спътник от комети или хондрити – най-разпространената група метеорити.

Изследователите смятат, че водата в почвата на спътника е възникнала поради взаимодействието на лунния кислород и протоните (водородни ядра), съдържащи се в слънчевия вятър – поток йонизирани частици от светилото. Според тях голяма част от водата в лунния прах се е образувала именно по такъв начин.

До този извод специалистите стигнали в резултат на анализ на лунния плагиоклаз. Този минерал представлява натриево-калциев алуминосиликат, съдържащ различни примеси. Той се образува, както се смята, в резултат на втвърдяване на магмата.

В своето изследване специалистите изучили частиците лунен прах от образци, доставени от американците в хода на програмата „Аполо“. За своите изследвания учените използвали уреда NanoSIMS 50L (Seconday Ion Mass Spectrometer 50L). Чувствителният масспектрометър позволява да се създаде карта на йонния и елементарния състав на веществата с висока резолюция.


Съотношението на частиците водород–протий (с един протон в ядрото) и деутерий (с протон и неутрон), както и литий Li-6 и Li-7, свидетелства за интензивни процеси на трансформация на изотопите с участието на протони. Източник на заредени нуклони в такива реакции се явява според учените слънчевият вятър.

Засега специалистите само са успели да обяснят природата на водата на лунната повърхност. Въпросът за нейния произход в по-дълбоките слоеве остава открит.

Резултатите от изследванията на авторите са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ОСЕМ ФАКТА, КОИТО ОТРИЧАТ КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.