Вселената може да е произлязла от черна дупка

черна дупка

Според нашето разбиране за Вселената, ако хипотетично човек се върне назад във времето допреди 13,8 млрд. години, той ще достигне до т. нар. точка на сингулярност – момент, в който всички закони, управляващи Вселената вече не важат, съобщи БГНЕС.

Въпреки нашите опити обаче човек не би могъл да надникне отвъд тази точка и да види какво е причинило Големия взрив, създал Космоса такъв, какъвто го познаваме. Човечеството обаче познава само един друг случай, при който сингулярността съществува и това е във вътрешността на черна дупка, пише изданието „Сайънс алърт“.

Според теория на физика Итън Сигел двете събития може да не са толкова различни. В материал за списание „Форбс“ той посочва, че поне от математическа гледна точка няма причина да се отхвърли възможността Големият взрив да е резултат от сблъсък на звезда с черна дупка в една различна четириизмерна вселена.

За първи път тази теория е изложена през 2014 г. от физици в Университета „Ватерло“ в Канада. Според екипа от трима души двата вида сингулярност може да са еднакви, което подсказва, че Вселената ни е родена от сингулярността на значително по-голяма черна дупка.

Според теорията отпреди две години познатият ни свят е нищо друго, освен триизмерна опаковка около хоризонта на събития (мястото в черната дупка, от което няма връщане – бел. ред.) на друга вселена.

„При този сценарий нашата Вселена се създава, когато звезда в четириизмерна вселена се сблъсква с черна дупка“, се казва в теорията на канадските учени. Според Сигел процесите при зараждането на Вселената и тези на границата на хоризонта на събитията всъщност са много сходни.

В същото време според теорията, за която Сигел говори, не е изключено всеки път, в който се образува черна дупка около нея да се формира нова двуизмерна вселена. „Колкото и шантаво да звучи, отговорът е може би“, допълва той.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.