Всичко за обичая Ладуване

pixabay.com

Много народни обичаи са свързани с вярата в гадаенето. Да надникне в плановете на съдбата, е желание на човека от древни времена и всички народи имат своите поверия, свързани с тях обреди, които се изпълняват стриктно на определени дати.

В българската традиция такъв празник е ладуването. Той е познат още отпреди времето на Освобождението. Извършва се няколко пъти в годината, на определени празници – около Нова година, на Гергьовден, на Еньовден и на Лазарица.

Ладуването е празник само на момичетата. На него се отдава почит към богинята на любовта и семейното щастие в славянската митология – Лада. Гадаенето е свързано с предстоящата на момите любов и женитба. Названието на самия празник идва от многократно повтаряното обръщение към богинята: Ой, Ладо, Ладо, момиче младо!

Новогодишното ладуване се изпълнява на 27 декември, Стефановден, или на 1 януари. Подготовката за празника започва един ден по-рано. Едно от младите момичета донася в нов бял котел вода, която се нарича мълчана, защото докато момичето я налива от герана и я пренася до мястото, където ще се извърши обредът, не говори.

Момите, които са вече за женене, се събират в някоя къща, където се носи и котелът, и всяка от тях оставя пръстена си, или друг предмет – гривна, обица или друг накит, заедно с китката си в котела с мълчаната вода. В него хвърлят и малко ечемик. Пред нощта този котел се оставя покрит с червено було под розовия храст в градината или друго цвете, да гледа звездите и да събере от тяхната сила.

На сутринта момите се събират около котела и една от тях, или по-малко момиче, облечено като булка и със завързани очи, вади една по една китките с пръстените, а в това време останалите моми пеят ладанки – кратки заклинателни песнички, с които припяват какъв ще бъде женихът на момата, чийто пръстен е изваден от мълчаната вода.

Всяка от момите си взима и малко ечемик от котлето и го слага вечерта под възглавницата си. Вярването гласи, че момъкът, когото сънува през нощта, ще е бъдещият жених.

Ако водата в котлето е замръзнала през нощта, поверието на ладуване гласи, че годината ще е здрава, добра и плодородна. Накрая празникът завършва с общо хоро.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

10 позабравени български традиции и обичаи

Истинските имена на месеците на български език

Магичните билки по българските земи

Изчезналите женски български имена

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.