Възстановиха лицето на мумия на скитите

5

Лицето на мумифициран скитски войн на 2000 години бе възстановено. Благодарение на 3D скенер стана ясно кой стои зад глинената маска.

Въстановката и главата на скитския воин ще бъдат изложени в Британския музей в Лондон на тематична изложба. Това е поредният случай, в който съвременните 3D технологии помагат да пресъздадем образи от миналото.

Скитите са били едни от най-жестоките войни. Номади от ирландски произход, те имали буен нрав и стотици години тероризирали селища от Черно море до китайската граница.

3D скенерът разказва много за мумифицирания мъж. Той е бил войн, със мустак и пробито ухо, на което най-вероятно е носел обеца. Върху лицето му е имало дълбок белег, простиращ се от окото, чак до челюстта.

6

Интересното при скитския войн е, че не е погребан сам. До него е открит скелетът на мумифицирана жена. И двамата са положени в гроба с глинени маски. В най-скоро време лицето и на жената ще бъде сканирано и възстановено.

Терорът, който скитите нанасяли на другите народи, е описан широко от Херодот. В последните години археолозите не спират да намират доказателства за жестокостта им. В разказите на историка се твърди, че в обичайния случай скитите са погребвани заедно със своята прислуга, кон и жените си. Това ставало само когато войнът умирал у дома или тялото му било транспортирано до там от бойното поле. Това се потвърждава от археологическите открития. В гробниците на скитите често са откривани слиги и коне. Животните са убивани с един удар между очите с бойна брадва, което може да се определи като доста хуманно за онези времена.

Скитите са народ без писменост и единствено от гробниците им може да се научи нещо повече за тях. Практиката повелявала в тях да слагат всичко, което може да потрябва на мъртвия – злато, оръжия, кожи, жените и конете им. Кожите и други краткотрайни предмети са успели да се запазят в продължение на хиляди години благодарение на суровия сибирски климат.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.