В бъдеще комарите ще помагат за залавяне на престъпници

комар

Ако комар ухапе престъпник на местопрестъплението, може някой ден самоличността на злосторника да бъде установена по ДНК от кръвта му, извлечена от корема на насекомото. Това твърдят авторите на изследване, което бе публикувано в списание PLOS ONE, предаде БГНЕС.

Учени от университета Нагоя в Япония са демонстрирали, че е възможно да се установи на кого е ДНК-то от кръвта, погълната от комар, до 48 часа след ухапването.

„В бъдеще тази техника ще може да дава достатъчно доказателства, за да бъде осъден престъпник“, казва един от авторите на изследването Тошимичи Ямамото. Досега не се знаеше колко време след ухапването на комар, в погълнатата от него кръв ще може да се установи ДНК, което тя съдържа. За да дадат отговор на този въпрос, д-р Ямямото и неговия екип от експерти по съдебна медицина са използвали доброволци, които били ухапани от комари.

Увеличавайки хиляди пъти малък фрагмент от ДНК-то, получено от погълнатата от комара кръв, учените са успели да идентифицират правилно всеки от доброволците до два дни след ухапването.

Учените сега искат да установят дали е възможно да се определи точно моментът на ухапване от комара. За успеха на това изследване важна роля играе фактът, че повечето комари летят само в участък с радиус не по-голям от няколкостотин метра. Различните видове комари живеят от няколко месеца до две години.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.