В древен ръкопис е намерено описание на небесна „петцветна светлина“

pixabay.com

Описание на необичайно небесно явление, открито в древен китайски ръкопис, е анализирано от независимия изследовател от Канада Маринус Антъни ван дер Слуйс. Според него този фрагмент от ръкописа може да е най-старото известно споменаване на полярното сияние.

Изследването е публикувано в списанието Advances in Space Research, а накратко за него пише Phys.org. Изводите от независимото изследване са били проверени и потвърдени от екип от учени начело с професор Хисаши Хаякава от университета в Нагоя, Япония.

Става дума за „Бамбуковите анали“ („Чжушу Цзинян“), изписани върху бамбукова хартия на мандарински диалект. Този ръкопис обхваща най-ранни времена, спомени за които са се запазили само във вид на легенди, и събитията до IV век пр.н.е. Първоначалният ръкопис бил загубен, след това открит през трети век от н.е., след това отново се загубил по време на династията Сун (960-1279 г. от н.е.). „Бамбуковите анали“ били реконструирани през XVI век и автентичността на тази „съвременна версия“ се оспорва от историци. Но съществува и непълна древна версия, събрана от цитати в различни древни произведения.

Изследователите открили споменаване на „петцветна светлина“ в северната част на нощното небе, наблюдавана през 977 или 957 г. пр.н.е. Точната година зависи от това как точно се датира времето на управлението на династията Джоу. По това време северният магнитен полюс е бил с 15 градуса по-близо до Китай, отколкото в наши дни. Авроралният овал можел да се види в Централен Китай по време на мощни геомагнитни смущения.

Досега най-ранните свидетелства за полярни сияния са били записи в клинописни асирийски таблички, датиращи от 679-655 г. пр.н.е. Освен това е известно, че в астрономическия дневник на вавилонския цар Навуходоносор II е бил записан друг ранен кандидат за полярни сияния, датиращ от 567 г. пр.н.е.

източник: actualno.com

Вижте още:

Откриха Йода в ръкопис на 900 години

Странният ръкопис Сибиу

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Кодекс Гигас – най-големият и мистериозен ръкопис на света

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.