В Слънчевата система може да има още две планети

слънчева система

В Слънчевата система има още поне две планети, които чакат да бъдат открити. Това са съобщили испански и британски учени, според които двете небесни тела се намират отвъд орбитата на Плутон, предаде БГНЕС.

До момента най-отдалечената планета в нашата система е газовият гигант Нептун, като след него се намира Плутон, който беше изваден от списъка с планети през 2006 г.

Според учените от Кралското астрономическо общество има вероятност да съществуват други планети заради наблюдавано необичайно поведение на отдалечените космически камъни, наречени отдалечени транснептунови обекти (ETNO). Учените са наблюдавали промяна в траекторията, по която би трябвало да се движат, на хиляди подобни обекти като според тях тя е необичайно широка. За да се обясни тази аномалия астрономите са предположили, че в съседство до транснептуновите обекти има планети, чиито орбити променят техния курс.

„Точният брой не е ясен, като се има предвид, че имаме ограничена информация, но изчисленията ни предполагат, че има най-малко две планети, ако не и повече в пределите на Слънчевата система“, каза Карлосде ла Фуенте Маркос от университета „Комплутенсе“ в Мадрид.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.