Галактика от тъмна материя се крие в Космоса

4

Астрофизици от Станфордския университет в Калифорния са изучили детайлно снимка на галактиката SDP.81 и открили незабелязана по-рано галактика джудже, състояща се предимно от тъмна материя. Работата на изследователите е публикувана в изданието Astrophysical Journal.

Учените работили със снимки, получени през 2015 година с помощта на масива телескопи ALMA. По-рано се смяташе, че на изображението се вижда само галактиката DP.81, фиксирана в гравитационна леща от свръхмасивна черна дупка. Налагането на гравитационната леща създава така наречения пръстен на Айнщайн, който може да се види на снимката горе.

Но учените продължили детайлното изучаване на изображението. Те използвали хиляди компютри, включително и суперкомпютъра на Националния научен фонд на САЩ Blue Waters, които работели съвместно в продължение на няколко седмици. Тези компютри търсели следа от тъмна материя на всички честоти от събраните в радиодиапазона данни.

В резултат астрофизиците забелязали признаци за съществуването на галактика джудже от тъмна материя, която според тях се явява спътник на SDP.81. Според изчисленията нейната маса е приблизително 10^9 слънчеви маси, което е еквивалентно на една хилядна от масата на Млечния път.

Това откритие се съгласува с теоретичните предсказания, че повечето галактики трябва да са заобиколени от подобни галактики спътници. Но тяхното откриване е доста трудно – в околностите на Млечния път са открити не повече от 40 подобни обекта, докато според теорията спътниците на нашата галактика трябва да са не по-малко от хиляда.

Бъдещите наблюдения с гравитационни лещи с помощта на ALMA според учените трябва да помогнат в откриването на други галактики джуджета с голямо съдържание на тъмна материя и тяхното по-детайлно изучаване.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

10 УМОПОМРАЧИТЕЛНИ ФАКТА ЗА КОСМОСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.