Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

вирус

Има опасност бактерии и вируси, които са били латентни в продължение на хилядолетия, да станат отново активни заради глобалното затопляне, предупреждават учени.

Климатичните промени топят „вечната замръзналост“, скована от лед от векове, а минната дейност рискува проникване в почвата под леда, което може да се отрази сериозно на заспалите досега вируси.

Почвата на „вечната замръзналост“ е подходящо място, в което бактериите могат да останат живи за много дълъг период. С топенето на Полярния кръг  – 3 пъти по-бързо, отколкото на други места на Земята, „вечната замръзналост“ се топи и може да освободи опасни инфекциозни агенти.

Жан-Мишел Клавер, френски еволюционен биолог, анализира ДНК съдържанието на „вечната замръзналост“ от 2014 г., търсейки генетични данни за вируси и бактерии, които могат да навредят на човечеството. Той е открил доказателства за много бактерии, които може да са опасни за хората.

Според Клавер минната и изкопната дейност имат потенциала да изложат човечеството на действието на патогенни вируси, отговорни за глобални епидемии в миналото.

„Вечната замръзналост е много добро място за запазнавето на микроби и вируси, защото там е студено, тъмно и няма кислород. Патогенните вируси, които могат да заразят хората и животните, вероятно се намират в старите слоеве. Именно те може да са станали причина за някои минали глобални епидемии. В момента въпросните райони са изоставени без надзор. Минната дейност обаче поставя всички ни в опасност, защото ако тези патогени бъдат освободени, ще се разрази катастрофа“, смята Клавер.

Според него човечеството живее в заблуждение, че опасността от тези вируси е елиминирана. Кловер коментира, че е факт, че много от вирусите престават да са заразни, ако бъдат изложени на светлина, топлина и други биохимични процеси. Редица други вируси обаче са много издръжливи и е почти невъзможно да бъдат унищожени, отбелязва Клавер.

„Има възможност да се заразим с вирус от отдавна изчезналите неандерталци. Ако такъв патоген бъде освободен, човешката имунна система няма да бъде подготвена“, допълва експертът.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.