Големият мозък не прави човека по-умен

мозък

Интелигентността на човека е свързана по-малко с размерите на мозъка, отколкото със структурирането му, сочат резултатите от международно изследване, координирано от учени от Виенския университет, предаде Франс прес.

„Получените резултати разкриват, че досега е била надценявана предполагаемата връзка между размерите на мозъка и интелектуалните способности на човека“, заяви Якоб Питшниг, експерт по когнитивни науки от Виенския университет.

„От много по-голямо значение за интелектуалното ниво изглежда е разположението на кортекса, средния и малкия мозък. Освен това добрата връзка между бялото и сивото вещество е по-важна от размерите и масата на мозъка,“, допълни той.

Питшниг и екипът му анализирали резултатите от 88 проучвания по този въпрос.

Учените заключили също, че мъжете, чиито мозъци обикновено са по-големи от тези на жените, не показали по-големи когнитивни способности в сравнение с представителките на нежния пол. „Участниците, които притежават анормално голям мозък, постигнаха по-ниски от средните резултати в тестовете за интелигентност“, отбеляза Питшниг.

Резултатите от изследването са публикувани в Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

инфо: БТА

Вижте още: 

5 ЖИТЕЙСКИ ПРОМЕНИ, КОИТО ЩЕ ПРЕДПАЗЯТ МОЗЪКА ВИ ОТ ДЕМЕНЦИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.