Град, в който слънце не огрява, се спасява по невероятен начин от депресията

Снимка: pochivkablitz.bg

Рюкан е малък индустриален град в община Телемарк в Норвегия. Той се намира на дъното на дълбока долина в подножието на величествената планина Гаустатопен. Стръмните склонове на околните планини спират напълно слънчевите лъчи за половин година, оставяйки 3400-те жители на града в постоянен мрак от септември до март.

Снимка: pochivkablitz.bg

Но от 2013 г. хората там вече се радват на един светъл слънчев лъч, който пада точно на пазарния пощад. Светлината се отразява от три големи хелиостатични огледала, наречени „Солспейл“, инсталирани на склоновете на около 450 метра над градския площад.

Огледалата улавят слънчевата светлина и я насочват към пазарния площад и така се осветява площ от около 600 кв. м. Контролирани от компютри, огледалата следват движението на слънцето в небето и се местят на всеки 10 секунди, така че площадът на Рюкан да остане окъпан в светлина през целия ден, съобщава Amusing Planet.

Снимка: pochivkablitz.bg

Планът за осветяване на Рюкан е измислен преди 100 години от основателя на града, индустриалецът Сам Ейде, който създал тук фабрика за торове. Рюкан бил избран, защото е близо до 104-метров водопад, което осигурявало лесен начин за генериране на големи количества електроенергия. Изчислява се, че Ейде е похарчил сума, двойна на националния бюджет на Норвегия, за да построи Рюкан и фабриката си.

Снимка: pochivkablitz.bg

Ейде, обаче, не могъл да осъществи идеята си, защото нямал нужните технологии. Вместо това неговата компания платила за построяването на гондола през 1928 г., която хората от греада могат да използват срещу малка сума, за да се изкачват на 500 метра нагоре в планината до слънчевата светлина. Гондолата е наречена Крособанен и работи и до днес, превозвайки хиляди хора в планиата всяка година.

Снимка: pochivkablitz.bg

Идеята за осветяване на Рюкан е съживена през 2005 г. от Мартин Андерсен – артист и жител на града. Той чул за частично покрит стадион в Аризона, който успешно използвал малки огледала, за да поддържа растежа на тревата. Той изучил и как хелиостати са били използвани да отразяват концентрирани лъчи слънчева светлина за нагряване на парни турбини за производство на енергия.

Снимка: pochivkablitz.bg

На следващата година италианският град Виганела успешно монтира подобно огледало, което да отразява слънчевата светлина в селото. Виганела, точно както и Рюкан, се намира в долина, където планините хвърлят дълги сенки през три месеца от годината.

Снимка: pochivkablitz.bg

Андерсен убедил градския съвет да отпусне парите, нужни за да развие проекта. Той се свързал с експерти в тази област и лично посетил Виганела. Накрая, с помощта на публични инвестиции и частно спонсорство, по-голямата част от което дошло от „Норск Хидро“ – компанията, основана от Сам Ейде, Андерсен събрал 5 млн. норвежки крони (около 851 000 долара), които му позволили да завърши проекта.

Morkadis

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

5-те най-странни градове в света, където не всеки се осмелява да отиде

Красивата градина, спасила хиляди в Европа от Черната смърт

Най-горещите градове на света – цяло чудо е защо хората още стоят там

Легендата за античния град Кабиле

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.