Два женски кондора се възпроизвели без мъжки

Никога досега не е регистрирана партеногенеза при този вид птици

Американски изследователи на дивата природа съобщиха, че още преди години са открили два женски калифорнийски кондора, които са се размножили без наличието на мъжки екземпляри наоколо. Това се посочва в проучване, публикувано на 28 октомври в научното списание Journal of Heredity .

Партеногенезата е известно явление при много животински видове. Става дума за вид размножаване, при което жизнеспособни индивиди се развиват от неоплодени яйцеклетки. Среща се при някои низши растения, безгръбначни и гръбначни животни (влечуги, риби — например акулите, при някои птици) и при пчелите като начин на размножаване без участието на мъжките.

Учените отдавна наблюдават партеногенеза при пилета и пуйки, отглеждани в плен, но за първи път изследователите идентифицирали случай на партеногенеза и при калифорнийските кондори, живеещи на свобода.

Две женски кондора произвели потомство, но учените не регистрирали наблизо никакви мъжки.

„Това наистина е невероятно откритие – възкликва Оливър Райдър, съавтор на изследването и директор на сектора за консервационна генетика в Алианса за дивата природа на зоопарка в Сан Диего. – Съвсем не търсехме доказателства за партеногенеза и това откритие ни шокира. Ние го потвърдихме с редовни генетични изследвания, които правим, за да докажем произхода.“

Родените по асексуален път пиленца починали – едното на две годинки през 2003 г., а другото през 2017 г., на седем годинки.

И двете майки кондори преди това са имали пилета, излюпени от яйца, създадени с участието на „баща“, така че заглавията, които се появиха в много медии за „девствените“ кондори, не са точни. Едната женска е имала от партньора си 11 пилета, другата, сдвоена с мъжки от 20 години е имала 23 пилета. Тя е снесла яйца по традиционния начин още два пъти след случая с партеногенеза, поясняват учените в публикацията си.

Справка

Още преди 50 000 години калифорнийският кондор се е реел из просторите над цяла Северна Америка. Като вид е възникнал преди около 200 000 години. През пролетта на 1985 г. видът изчезва от дивата природа. Причините са безпросветното му избиване от овчари и бракониери и постоянният тормоз от множеството малки летателни апарати – самолети, парапланери и др. Последните екземпляри са изловени през 1987 г., за да се опита изкуственото им размножаване в плен. Програмата дава успешни резултати. След като броят на калифорнийските кондори се увеличава, от 1991 г. гордите птици отново са върнати в естествения им ареал на разпространение.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Митологична птица съществува и до днес?

Как би изглеждал светът, ако сте птица

Най-старата птица стана майка на 68 години

10 суеверия, свързани с птицата гарван

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.