Денят на Венера е МНОГО по-дълъг отколкото бихте предположили!

венера

Един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година – 224,7 земни дни. Друга любопитна особеност на планетата е, че се върти по посока на часовниковата стрелка – от изток на запад, вместо от запад на изток, както повечето други основни планети, пише obekti.bg.

Плутон и Уран също имат ретроградно въртене (въпреки че оста на въртене на Уран има наклон 97,68 градуса и почти лежи на неговата орбитална равнина). Няма обяснение защо е така – предполага се, че в миналото планетата се е сблъскала с голям астероид.

Още една интересна подробност за въртенето на Венера е, че изглежда е в синхрон с положението на Земята – тя винаги е обърната с една и съща страна към Земята, когато двете планети се намират възможно най-близко по техните орбити.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Професор от БАН с шокиращо разкритие: На Венера има живот!

Японски учени заснеха гигантска вълна на Венера

10 любопитни факта за Венера

Обекти се появяват и изчезват на Венера

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.