Десет факта, които ще променят мнението ви за хората от Каменната ера (част 2)

6

продължение от част 1

6. В Каменната ера жените са обединявали различни култури

През 2017 г. е направено проучване на древно селище край Лехтал, Германия. Селището е отпреди 4 000 години, когато не е имало големи населени места в този регион. Изненадата за учените дошла от факта, че повечето семейства имали начало поставено от жена, която е напуснала родното си място и се е заселила в Лехтал.

Това се е случвало в края на Каменната ера и е продължило през Бронзовата. Археолозите намерили доказателства, че преди 4 000 години, в продължение на поне 800 години, жени от Бохемия и от централна Германия се събирали с мъже от Лехтал. Това допринасяло за разпространяване на различни обичаи и културни особености, а в крайна сметка помагало за усъвършенстване на различни технологии. Интересен е и фактът, че преселването на жените било по-скоро индивидуален акт, а не масова миграция.

7. В Каменната ера хората са имали писменост

7

В различни пещери във Франция и Испания, учените са открили писмени знаци от Каменната ера. Тези символи са били игнорирани от археолозите дълго време, но през последните години, скрити между рисунки на бизони, коне и лъвове, привличат вниманието им малки знаци. За разлика от реалистичните рисунки на животни, тези знаци очевидно символизират нещо абстрактно.

Археолозите са намерили 26 знака, които се повтарят в над 200 пещери. Това представлява писмена информация съхранена от повече от 30 000 години. Интересно е, че много от намерените във френски пещери писмени знаци, се срещат и в древното африканско изкуство, като някои от африканските знаци датират отпреди 75 000 години.

8. В Каменната ера са се водили жестоки войни

Освен да създават изкуство, да рисуват символи и животни по стените на пещерите, да ловуват и да се изхранват, хората от Каменната ера са водели и свирепи войни, показват археологически находки.

През 2012 година край Натарук, Кения, археолози намират масово струпване на кости от избити хора, всичките със счупени крака в коленете. Между тях е намерен и скелет на бременна жена, която също е била убита. Преди около 10 000 години някой я е вързал и хвърлил в близката лагуна. Там са намерени останките и на още шест деца и няколко жени, наред с тези на много мъже. Повечето от останките са имали следи от екстремна жестокост.

Трудно е да се каже защо това племе е било изтребено. Според археолози, най-логичната причина е война за ресурси. По това време Натарук е било процъфтяващо място с плодородна почва и достатъчно вода. Каквото и да се е случило в Натарук преди 10 000 години, то е най-старото доказателство за това, че хората от Каменната ера са воювали.

9. Чумата е морила и най-древните хора

8

Morkadis

През средните векове в Европа най-голямото бедствие е била чумата причинявана от бактерията Yersinia pestis. През 14 век тя е била причина за смъртта на 30 до 60% от населението в много райони на Европа.

През 2017 г. археолози намериха следи от чума в скелети от Каменната ера. Намерени са останки от хора, загинали от чума в днешните земи на Германия, Литва, Естония, Русия и Хърватия.

Като се има предвид отдалечеността на всяко от местата, изследователите са били изненадани от факта, че във всеки от тях е намерен генома на Yersinia pestis.

Според учените бактерията е пренесена в Европа преди около 5000 години от степните хора идващи от изток.

10. Хората от Каменната ера са имали развит, способен да се учи мозък

9

Доскоро се считаше, че скокът от направата на прости към по-сложни инструменти използвани от хората от Каменната ера е дошъл заедно с развитието на езика. Скорошни открития обаче показват, че този скок в технологиите се е случил преди 1.75 милиона години. Учените не са сигурни, че по това време хората са използвали развита езикова комуникация.

През 2017 г. учени показват на доброволци как да правят прости инструменти (инструментите от каменни люспи и остри камъчета) и по-сложни такива, като каменни брадви и ножове. Една група гледа видеоклипове, които ги учат как да се приготвят инструментите. Втората група гледа същия кадър, но без звук. В същото време мозъчната дейност на участниците се анализирала в реално време.

Учените открили, че скокът в уменията не е твърдо свързан с езика. Вместо това, за по-трудните инструменти, мозъчно активираните региони се оказали същите, които са използвани от съвременните пианисти. Тази мрежа включва визуална памет, сложно планиране на действие, звук и сензомоторна информация.

Езиковият център на мозъка се е активирал само при доброволците, които са чували инструкциите на видеоклиповете, но и двете групи успешно са направили по-сложните инструменти. Това би могло да разреши мистерията за това кога и как човешкият вид се измества от мисленето на приматите към познанието. Изглежда, че преди 1,75 милиона години първата „музикална мрежа“ се е развила, а това е дало тласък и на  човешката интелигентност.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Древни тунели минават под Европа

Белоградчик преобръща праисторията на Европа

Проклятието на Ледения човек

10 български археологически обекта със световно значение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.