Днес е Андреевден – празникът на покровителя на мечките

На 30 ноември българската православна църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани, а народният календар отбелязва днешния ден като Андреевден.

Във фолклора Андреевден се свързва с прехода на есенния сезон към зимния и на този ден празнуват всички, които носят името Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието, като за него се разказва как е успял да нахрани един цял народ само с 5 хляба.

Светецът се нарича Първозвани, защото е първия апостол, който е последвал Исус.

В началото Андрей е бил последовател на Йоан Кръстител, но след като е срещнал Исус Христос на брега на река Йордан, е станал христов ученик и апостол, проповядващ христовото учение.

Свети Андрей е проповядвал в в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия, а Руската православна църква приема апостола за свои основател.

Свети Андрей е смятан и за покровител на мечката, затова днешният ден е известен и като Мечкин ден.

Според легендата Андрей е бил единственият светец, който не е почитан с църковен празник и затова е възседнал една мечка и отишъл при Бог, за да го помоли за ден в година, в който хората да почитат паметта му.

В много предания се разказва, че светецът се е явявал пред вярващите яхнал мечка, за да прогони зимните студове.

На днешния ден в някои райони на България се вари царевица и се хвърля върху комина на дома, като се казва: На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците.

Днес на особена почит са и младите булки, като ритуалът с хвърлянето на царевичните зърна трябва да се изпълнява от тях.

По традиция на този ден на всяка трапеза трябва да присъстват жито, боб, леща, грах, просоили ечемик.

Народните поверия твърдят, че от този празник денят започва да намалява за сметка на нощта, която става по-дълга.

В българските легенди съществува поверие, според което Свети Андрей е баща на Свети Николай.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Дворът на Дядо Добри чисти тялото и душата

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.