Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

зима

Днес, 21 декември, точно в 16 часа и 28 минути, настъпва зимното слънцестоене. Това е най-късият ден през годината, в който нощта е най-дълга.

Зимното слънцестоене се определя спрямо деня, през който Слънцето е максимално ниско под хоризонта. Денят се почита от дълбока древност. На много места и до днес на него се провеждат обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което дарява топлина. На дни като този трябва да се борим с всички сили с тъмните сили.

В деня на зимното слънцестоене се гадае каква ще е бъдещата реколта. Ако по дърветата има скреж – очаква ни плодородна зърнена година.

На тази преломна дата от декември се месят ритуални пити. Те трябва да наподобяват Слънцето.

Днес мракът и злите сили вземат превес. За да се противопоставят на мрака хората палят огньове и свещи. Така той се гони от домовете и душите ни. Не трябва да позволяваме на нищо лошо да застава в отношенията помежду ни.

Всеки дом в най-късия ден трябва да е украсен с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата задължително трябва да се отрупана със семена, ядки, плодове. Това ще привлече плодородната година и берекета.

В България зимното слънцестоене се свързва с Игнажден. Традицията повелява на масата да се слагат варива, за да започне зърното да едрее в земята. На този ден се правят пророчества за идната година – по полазника. С него се дава старт на коледните тържества.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Какъв характер имат децата, родени през есента и зимата?

Изумителните неща, които се случват с тялото през зимата

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Изберете си един от снежните човеци и вижте какво ви очаква до края на зимата!

На Игнажден влизаме в нов 29 годишен цикъл свързан с Мисията на България за духовно пробуждане

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.