Днес ще станем свидетели на Червеева Супер Луна

Ако погледнете небето на 21 март ще може да се насладите на абсолютно невероятна луна с особено разочароващо име. Пълната червеева суперлуна всъщност е доста рядка. Освен че изглежда по-голяма и по-ярка в небето от обикновено, пълнолунието ще съвпадне с перигея (най-близката точка до Земята в месечната ѝ орбита). Поради тази причина става дума за суперлуна, пише сп. „Обекти“, цитирайки IFLScience.

Доста рядко е суперлуната да се случи непосредствено след равноденствието – астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор. При равноденствието денят и нощта са приблизително равни по продължителност, макар че денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина. Това се дължи на ъгловия диаметър на Слънцето и пречупването на неговата светлина от атмосферата.

Пикът на пълнолунието ще е в 04:43:59 ч. на 21 март. Само няколко часа след настъпването на пролетта в Северното полукълбо (на 20 март в 23:58 ч).

Подобно на всички останали суперлуни, и тази ще изглежда невероятно. Освен това ще е последната за годината, така че не я пропускайте!

Коренните жители на Северна Америка са кръстили мартенското пълнолуние червеево, тъй като съвпада с времето, през което почвата омеква и земните червеи започват да се появяват. Според Time and Date тя е известна и като Гарвановата луна, Захарната луна, Постната луна и т.н.

Странните имена не се изчерпват с това. Според Business Insider луните през годината имат имена като Гладната, Розовата, Тревистата, Рибната, Ягодовата, Гръмотевичната и Бобъровата.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Извънземната Мона Лиза, открита на Луната от Аполо 20

Какво НЕ знаем за Луната?

Ето как влияят фазите на Луната

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.