Добрите неща, направени от най-зловещите диктатори

сталин

Човешката история винаги е в очите на четящите като битка между герои и чудовища, но дори и в най-тъмния нюанс на черното се таи проблясък светлина. По този повод ви представяме добрите неща, които влияят на живота ни и днес, но са направени от най-зловещите диктатори в историята, всеки от които е заслужил етикета чудовище.

Сталин

Йосиф Сталин управлявал с железен юмрук, с който тероризирал цяла Русия. Той е отговорен за избиването на 20 милиона от собствения си народ. Така погледнато би трябвало по онова време животът в най-голямата страна да е брутален и къс, но истината е точно обратната. По време на управлението на Сталин средната продължителност на живота в Русия се покачила два пъти – от 32 години до 68 години. Преди комунистическата революция хората на Русия са живели в ужасни условия. Сталин изиграл основна роля това да се промени. Той въвел серия от петгодишни планове (прочутите петилетки), които удвоили заетостта, промишленото производство, а страната преживяла годишен темп на прираст от 18%. Безплатно здравеопазване и образование били отпуснати на всеки, което свалило болестите на рекордно ниски нива.

Чингиз хан

Армията на Чингиз хан избила близо една пета от населението на света. Животът бил ужасен в онези времена за всеки враг на монголите, но народите, попаднали под тяхна власт, всъщност процъфтявали. Великият хан имал много прогесивна политика за времето си. Той разрешил абсолютна религиозна свобода. Всеки можел да се издигне във властта, независимо от произхода си. Създадена била първата международна пощенска услуга, а покорените страни отбелязали истински икономически бум.

Садам Хюсеин

На Садам Хюсеин се приписват хиляди зверства. Някои са недоказани, други са напълно документирани. Истината е, че на него се дължи най-дългата война през ХХ век (тази между Иран и Ирак), довела до десетки хиляди жертви и ранени. Въпреки амбициите си за лидерство в Близкия изток, той не инвестира единствено в армията, а и в образованието. По времето на Садам в Ирак рабоят най-добрите и престижни университети в Западна Азия. Всеки от тях е свободен и безплатен. За десет години нивото на грамотността скача от 15 на забележителните 89%.

Муамар Кадафи

Наред със зверствата, които извършил Кадафи по време на дългото си управление, той е известен и със стремежа си към социално равенство. Той въвел задължително безплатно образование за мъжете и жените, безплатна медицинска помощ и дори се опитал да създаде държавен фонд за безплатни жилища.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.