Доказано – негативното мислене е заразно

Попадали ли сте в среда, където хората са предимно мрънкащи, оплакващи се и говорещи само за черната хроника? Ако не принадлежите към този тип хора, със сигурност сблъсъкът ви с тях е бил шокиращ. Вероятно сте си тръгнали от тях с главоболие, чувствали сте се без капка енергия, настроенито ви рязко се е понижило.

Наистина, така влияе негативната среда на хората.

Но правило ли ви е впечатление, че когато някой попадне сред хора, които мислят негативно, скоро и самият той става като тях? Защо толкова лесно хората се поддават на лошото и негативното, когато попаднат под тяхно влияние?

Има разнопосочни отговори, но едно е доказано със сигурност – негативизмът е заразен и попаднеш ли в близост до него, ако не полагаш усилия да се съпротивляваш, може скоро да те обхване в тъмните си мрежи.

Ако не вярвате, припомнете си за някои негативно мислещи хора – дали са заобиколени от такива, които мислят позитивно? Рядко, нали. В повечето случаи тяхната среда се състои от подобни на тях „черногледци“. Българското общество е живо доказателство за „заразността“ на негативизма. Голяма част от нас мръкнат, оплакват се, хващат се за лошото, а не за доброто… А като ги послушаме, склонни сме и ние да го правим. И съвсем неусетно след време се оказваме същите мрънкачи и черногледци.

Доказано е –човек много лесно се влияе от лошото, особено когато то е навсякъде около него. Затова, ако попаднеш в среда с негативисти, голям е рискът скоро и ти да се превърнеш в такъв, дори да си най-запаленият оптимист.

Защо е така? Защо негативизмът е заразен?

Защото да се противопоставиш на негативното и лошото изисква много, ама наистина много усилия, ако то те заобикаля и се разпростира в околния ти свят. Може да се каже, че направо те претопява. Пропадаш в черната дупка на негативното мислене, без дори да се усетиш, без да успееш да се съпротивляваш и неусетно преминаваш от другата страна.

Има и още нещо – колкото повече слушаш нещо около теб, толкова повече го възприемаш. Това е напълно автоматичен процес, случващ се често на подсъзнателно ниво. Така, както детето възприема майчиния език, усвоява го и само започва да го владее. И така, както детето възприема поведението на възрастния. По същия начин ние възприемаме автоматично нашата околна среда и ставаме част от нея. Затова рискът да се заразите с негативизъм от околните е огромен, имайте го предвид!

Ако искате да не се поддавате на заразата с негативно мислете, може да изберете някой от следните варианти:

– Заобиколете се с хора, които в преобладаващата си част позитивно настроени и мислят положително;

– Опитайте да не слушате негативните реплики и споделяния, отправени към вас от околните;

– След разговори с негативно настроени хора, веднага компенсирайте, като поговорите с позитивни личности, като послушате зареждаща музика, като се разходите сред природата, като правите креативни неща;

– Отвръщайте на всяка негативна дума, която получавате отсреща, с ваша позитивна. Така ще държите „заразата“ на разстояние.

Morkadis

И помнете – в крайна сметка, всичко зависи от нас, включително това дали ще позволим негативността да ни зарази, или ще я отблъснем надалече.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Умът ви може да е ваш приятел, но и враг: Разрушете бариерите, които сами поставяте пред себе си

10 начина как да контролираме емоциите си

Да, с годините ставаме все по-интровертни

Как да внесем положителна енергия в живота и в дома си?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.