Древна карта на звездите показва чужди небеса

2

Гробницата Китора се намира в село Асука в префектура Нара (Япония). Тя е известна с прекрасните стенни рисунки, разположени в четирите посоки на света. Черна костенурка пази северната страна, червен феникс охранява южната, бял тигър – западната, а на изток гледа син дракон.

Таванът на гробницата е декориран по различен начин – карта на нощното небе, съдържаща 68 съзвездия, като звездите в тях са позлатени. Движенията на основните небесни обекти са описани чрез три яркочервени концентрични кръга.

Според Казухико Мияджима (Kazuhiko Miyajima), който е професор в университета Дошиша, това е най-старата астрономическа карта в света. Мияджима изучил гробницата веднага след като тя била открита през 1998 г. В картата са указани хоризонтът, екваторът, еклиптичните кръгове на главните небесни обекти, както и много познати съзвездия.

Това, което най-много озадачава учените, е местността, изобразена на картата.

Изследователите Мицуру Сома (Mitsuru Soma) от Националната астрономическа лаборатория в Япония и Тсуко Накамура (Tsuko Nakamura) от университета Дайто Бунка изчислили отделно един от друг небесния регион, описан на звездната карта.

3

Заключението и на двамата е, че картата в гробницата Китора изобразява небето над Китай, както би изглеждало над днешните градове Кси‘ан и Луоянг. Учените успели да разберат, че небето е изглеждало така няколкостотин години преди да бъде построена гробницата в Китора, но двете изследвания не излизат с еднакво заключение относно датата.

Сома смята, че така е изглеждало небето между 240 и 520 г., а Накамура е заключил, че картата се отнася за периода 120-40 г. пр.н.е.

Мияджима пък е на съвсем друго мнение, като мисли, че картата показва небето над Пхенян или Сеул (Корея) през  65 г. пр.н.е. Мияджима е твърдял и преди, че картата е корейска, но пък изобразявала небето над Китай.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ХИПЕРБОРЕЯ – СЛЪНЧЕВАТА СЕВЕРНА СТРАНА

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.