Древни стенописи разкриха още от мистерията на Помпей

Невиждани до този момент древни съкровища разкриха археолозите при реставрацията на римския град Помпей. След дълга и упорита реставрация на части от залятия в миналото с лава град сега с цялата си красота блестят ярки древни стенописи и сгради.

Богатството, в което са живели някои от древните обитатели на този прочут археологически паметник, може да бъде усетено дори и днес. До ден днешен са запазени сложните мозаечни подове и вилите с богати фрески.

Помпей от онези градове, които поразяват. Колкото и да сте чели за неговата история, нищо не може да ви подготви за усещането, което ще изпитате, когато го посетите.

Сякаш древните римляни са го напуснали едва вчера и всичко – от домовете, винопродавниците, обществените бани, дори публичните домове просто очакват завръщането на хората.

Днес останките на този град, който е загинал в разцвета си, привличат милиони туристи от цял свят. На разположение на посетителите ще бъдат и съкровищата на Помпей, над които реставраторите са работили дълго и упорито.

Туристите вече ще могат да посетят райони, които до този момент не са били открити за посещения, не са били дори прочувани преди мащабната реконструкция.

Именно там са направени и новите археологически открития, които не са напълно проучени дори от археолозите. Ръководителят на разкопките Масимо Осана е категоричен, че при разкопаването на такъв древен град винаги може да има изненади.

В района на руините бяха направени и нови открития, които все още не са проучени от съвременните археолози на обекта – често ограбван за бижута и артефакти през вековете.

Учените са доволни, че разкопките са довели до откриването на редица предмети от бита и произведения на изкуството. Артефактите от вече проучените в миналото части на Помпей отдавна се намират в музея в Неапол или са били откраднати от иманяри.

Древният град Помпей не спира да удивлява учените, които го проучват. През 2018 година археолозите разкриха надпис, който показва, че градът е бил разрушен след 17 октомври 78 г, а не на 24 август същата година, както дълго време се смяташе.

Проектът по реставрацията и проучването на Помпей започва през 2014 година и в него взимат дейно участие не само археолози, но също така архитекти, инженери, геолози и антрополози.

Работата по него включва не само разкопки в непроучени части на Помпей, но и реставриране на вече открити обекти. Древни стенописи бяха почистени, мръсотията беше отстранена до подовете.

По време на работата по реставриране някои обекти бяха затворени за обществено ползване в т.ч. няколко семейни резиденции. Днес всички те са отворени и са на разположение на посетителите на Помпей.

Morkadis

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

В Помпей чатили по стените на къщите

Мъж е имал наистина лош ден в Помпей преди около 2000 г.

Историци и археолози са бъркали за изпепеляването на Помпей?

Множество съкровища са открити при разкопките на Помпей

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.