Дух на монах пази Аладжа манастир

Дух на митичен монах пази скрити съкровища край Аладжа
манастир.

Във вековната гора, северно от Варна, където се намира светата обител, се намира гробът на Рим папа. Лобното място на мистичния пазител е оформено като легло, постлано с памук.

„Хората от древни времена са смятали, че като си скрият най-ценното в такова свято място, боговете и духовете ще ги пазят. Според легендата около Аладжа манастир има дълбоко подземие, в което са скрити големи съкровища, укрити по време на османското нашествие. Информацията дължим на братята Карел и Хермин Шкорпил и сътрудниците на Варненското археологическо дружество, които още преди 100 г. обикалят околностите и записват всички предания, които местните хора споделят“, разказва пред в. „България Днес“ Валери Кинов, главен уредник на музейния комплекс.

Рим папа е известен още и като Урум папаз (което в превод от турски означава „християнски свещеник“). Излиза веднъж в годината, обикновено пролет. Когато види някой човек измежду дърветат, го пита „Има ли на Хачуката (името на местността) пръчки за каране на коне? Жените раждат ли още и телят ли се кравите?“. Чуе ли утвърдителен отговор, казва: „Има още време“ и изчезва също тъй внезапно, както се е появил.

В околността се носят много митове. Някои казват, че са попадали на тайни врати и прокълнати пещери. Руският изследовател и пътешественик Виктор Тепляков споделя, че по време на Руско-турската война през 1828-1829 г. млад монах издирвал съкровищата на манастира. Не след дълго го открили в безсъзнание пред прокълната пещера. Джобовете на расото и ръцете му били пълни със скъпоценности. Днес никой не може да каже къде е точното място на тази тайнствена ниша.

„Аз знам! Казано ми е от Рим папа, защото разговарям с него, но не мога да кажа. Не ми позволява“, допълва шеговито Кинов.

На територията на самия музеен комплекс няма набези от иманяри. Около него уредникът на музея не веднъж е виждал изкопи от търсачи на съкровища. Дали са открили нещо или не, остава в тайна.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Дух се явява на скали в Рила

Хотели, обитавани от духове

7 от най-известните обитавани от духове места

Признаци, че къщата е обитавана от дух

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.