Един от най-големите ледници в Антарктида е на път да се стопи

пингвини

Голям колкото Франция ледник в Антарктида е на път да се стопи вследствие на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Частта от ледника, която плава върху океанската повърхност, е по-голяма, отколкото се смяташе досега.

Ледникът Тотен в източната част на Антарктида е сред най-големите ледници на белия континент. Както и други ледени покривки, той е наблюдаван отблизо, защото може да освободи огромни количества вода и да застраши стотици милиони жители в крайбрежните райони. Една част от него е върху скалист субстрат, а друга плава върху водната повърхност, където се топи.

В рамките на Австралийската антарктическа програма учени под ръководството на гласиолога Бен Галтън-Фензи и техни американски колеги изследваха ледника Тотен през лятото. Те предизвикаха по изкуствен път сеизмични вълни, за да проучат структурата му. „Под някои зони от ледника, за които се смяташе, че са захванати за морското дъно, открихме океанска вода“, поясниха учените. Това означава, че ледникът е на път да започне да плава върху водната повърхност.

От небето контурите му не се забелязват, тъй като Антарктида е покрита с дебел слой сняг и лед. Предишни изследвания показаха, че ледникът се руши отдолу под въздействието на топла вода. В резултат нараства плаващата върху водната повърхност част от него. „Тотен вероятно ще е по-чувствителен към климатичните промени в бъдеще“, отбелязаха учените.

Данни на НАСА разкриват, че от 2002 г. до 2016 г. Антарктида е губила 125 гигатона лед годишно.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Топенето на ледниците ще предизвика световен потоп

Ледниците представляват ядрена заплаха

Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

Ледниците на Антарктика се топят три пъти по-бързо

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.