Една история за ревност, безумство и ирландски руини

2

Къщата „Белведере“ и градините към нея, разположени на бреговете на Ирландия, могат да се похвалят с няколко архитектурни странности и едно безумие, наречено „Ревнивата стена“.

Тази триетажна сграда, проектирана, за да прилича на разрушените руини на стар готически замък, е построена от Робърт Рочфор – амбициозен аристократ, за когото ревност и отмъщение са ключови теми в живота, посочва Amusing Planet.

Робърт Рочфор, първият граф на Белведере, е роден в семейство с 11 деца, а баща му – Джордж Рочфор, е приятел на известния ирландски писател Джонатан Суифт.

Мъжът, станал известен като „нечестивия граф“ заради безразсъдството му като съпруг, губи първата си жена след една година брак заради едра шарка.

След смъртта й той се жени за шестнадесетгодишната Мери Молесуърт, която през следващите няколко години му ражда четири деца.

Но Робърт не проявява никакъв интерес към семейния живот и често я оставя с децата в семейното имение в Галистън, Шотландия, за да обикаля кралските дворове в Лондон и Дъблин.

По време на отсъствието му Мери често посещава своя зет – Артър Рочфор, който живее наблизо.

Робърт започва да я подозира в изневяра (или просто иска да се отърве от нея, както предполагат някои историци), заради което я обвинява в прелюбодейство.

3

Като наказание мъжът я затваря в семейната къща в Галистън, която тя не напуска в продължение на 31 години. Слугите, които я посещават, са инструктирани да не говорят с нея, а тя няма право да вижда децата си.

Заради дългия затвор Мери започва да си говори с портретите в къщата, сякаш са истински хора. Когато тя най-накрая е освободена след смъртта на Робърт през 1774 г., жената не е способна дори да разпознае собствените си синове.

Що се отнася до брат му Артър, Робърт го съди за 2 000 паунда – значителна сума за онова време. Когато той не успява да я плати, е хвърлен в затвора, където умира.

Междувременно Робърт се връща в Ирландия и построява ново имение – къщата „Белведере“, където се установява.

Няколко години по-късно неговият по-голям брат – Джордж, който живее в съседния имот, построява по-голяма къща и градина от неговите в близост до дома му.

Morkadis

Погълнат от ревност, Робърт строи огромна стена, за да блокира гледката към нея. Тя става известна като „ревнивата стена“.

На 13 ноември 1774 г. безжизненото тяло на Робърт е открито близо до дома му. Черепът му е счупен и се говори, че е убит. Други смятат, че се е подхлъзнал и е паднал, удряйки главата си в скала.

След смъртта си Джордж – втори граф на Белведере, освобождава майка си от затвора. Той дори разрушава къщата, в която тя живее, за да построи по-малка в двора.

Но Мери отказва да остане там и заминава за Франция, където става монахиня и преживява остатъка от живота си като отшелник.

Скандалите на семейство Рочфор и трагичната история на жена му са един от най-големите скандали в Ирландия през 18-и век.

Днес имението Белведере се радва на десетки хиляди посетители всяка година.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.