Едни от най-интересните известни случаи на амнезия

От Агата Кристи до Харисън Форд, разберете за четири по-известни случая на амнезия в историята

Редица от най-популярните филми на всички времена се въртят около загубата на паметта на някой от главните герои.

В реалния живот обаче амнезията е доста по-неприятно и не толкова интригуващо и вълнуващо нещо като в киното.

От 11-дневната дупка в спомените на Агата Кристи до частичната амнезия на Харисън Форд, ето няколко по-известни и запомнящи се случаи на амнезия в историята:

Почти всеки е чувал за Агата Кристи

агата

и нейните криминални романи със заплетен сюжет и интересна мистерия.

Самата тя се превръща в обект на една истинска мистерия през 1926 г., когато изчезва за 11 дни и е открита на 320 км от мястото, на което е оставила за последно колата си.

След като Кристи идва на себе си, тя разказва, че няма абсолютно никакви спомени за това, какво е правила и къде е била през последните дни.

Писателката е идентифицирана от тогавашния си съпруг Арчибалд, който веднага след това коментира така:

„Тя е засегната от най-тежкия вид загуба на паметта и не мисля, че знае коя е всъщност. Не ме познава и не знае къде се намира. Надявам се, че почивка и тишина ще я възвърнат“, цитира изданието „Сайнтифик Америкън“.

„Пациент Х. М.“

е един от най-известните случаи на амнезия в историята, въпреки че не включва известна личност.

Хенри Молаисън, по-известен като „Пациент Х.М.“, започва да страда от загуба на паметта вследствие на операция, целяща да осъществи контрол над епилептичните му пристъпи, твърди проучване от 2009 г., публикуван в научното списание „Neuron“.

4

Morkadis

През 1953 г. 27-годишният Хенри се подлага на операция, която отключва у него много тежка амнезия. До края на живота си през 2008 г. той забравя всичко от ежедневието си почти на момента, в който то се е случило.

В продължение на пет десетилетия различни учени изследват състоянието му и успяват да достигнат до много отговори за това как точно работи човешката памет.

Ансел Борн

5

Когато чуете „Борн“, най-вероятно в главата ви изскача известният филмов герой Джейсън Борн – агент на ЦРУ с амнезия. Джейсън Борн и Ансел Борн споделят не само една и съща фамилия, но и едно и също заболяване – амнезията.

През март 1887 г. Ансел Борн, евангелистки проповедник от остров Родос, се събужда в Пенсилвания, без да знае как се е озовал там. Той не успява да си спомни нито едно нещо от последните няколко месеца, пише Историческото общество в Пенсилвания.

Оказва се, че от януари 1887 г. Борн е живял с нова самоличност – А.Дж. Браун. Неговата история се превръща в пърия документиран случай на дисоциативната фуга.

Дисоциативната фуга обикновено е краткотрайно състояние, но може да трае и няколко месеца или повече. Притежава всички характеристики на дисоциативната амнезия, плюс целенасочено пътуване извън дома или работното място. В този период има амнезия, въпреки че поведението за непознатите може да изглежда напълно нормално.

Харисън Форд

Харисън Форд

След самолетна катастрофа през март 2015 г. Харисън Форд получава тежки наранявания и е хоспитализиран за почти месец. Това довежда до загуба на паметта на актьора от деня на инцидента.

Форд е пилотирал летателен апарат от Втората световна война, когато моторът му отказва. Последното нещо, което актьорът си спомня е, че от центъра за въздушен трафик са предложили бърза процедура по кацане.

Следващият му спомен е пет дни по-късно от болницата, споделя самият Форд пред американския водещ Джими Кимъл през октомври същата година. Според лекарите Харисън Форд е страдал от ретроградна амнезия, която най-често се появява вследствие на наранявания.

Ретроградната амнезия обхваща някакъв период от време (минути, часове, дни или повече) преди острото начало на патологичния процес, който обикновено води до загуба на съзнание.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

13 интересни митове и факти за психологическия феномен Дежавю

Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия

Учени откриха, че всички страдаме от етична амнезия

Програмата на ЦРУ за контрол на човешкото съзнание

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.